Nedimović: U julu stižu prve dozvole za izvoz goveđeg mesa u Kinu

19.05.2017. 14:23 Tanjug 0
Branislav Nedimović ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da nema kvalitetne poljoprivrede bez kvalitetnog stočarstva.

On je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je na Poljoprivrednom sajmu, pre svega na uručenju priznanja stočarima, jer resorno ministarstvo posebnu pažnju ove godine posvećuje upravo stočarstvu, a kako je najavio to će činiti i naredne godine.

Nedimović je rekao da u poslednje vreme često čuje komentare da Srbija nema dovoljno stoke da izvozi u Kinu, ali je naglasio da je juče došao baš iz Kine, te da je ishod boravka naše delegacije u Pekingu prva dozvola koja se odnosi na izvoz jagnjećeg mesa u tu zemlju. 

"U julu će nam stići i prve dozvole za izvoz goveđeg mesa u Kinu, i nama je sada potrebno da mnogo više kapaciteta, finansijskih i drugih alata iskoristimo da povećamo stočarsku proizvodnju", kazao je Nedimović. 

Onima koji kažu da aranžman sa Kinom nije dobar poručuje da su možda u pravu, ali samo na kratak rok. 

"Ovo je maraton, ovo je igra na duži rok i baš kao što je poljoprivreda takva grana gde se rezultati ne mogu očekivati u roku od tri meseca, tako će i u ovom slučaju rezultati biti vidljivi i veći iz godine u godinu", dodao je Nedimović. 

Prema njegovim rečima, pored stočarstva, ministarstvo je posebno podržalo i organsku poljoprivrednu proizvodnju, i upravo će, kako je napomenuo, insistirati na tim poljoprivrednim granama u budućnosti. 

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da se nada da je održana aukcija stoke bila dobar impuls i prema državnim organima da zajednički pokušaju da taj važan segment poljoprivrede poboljšaju takvom vrstom trgovine. 

"Ovom menadžmentu je ovo treći Međunarodni poljoprivredni sajam i mislim da je opšti utisak da je svaki naredni bio bolji od prethodnog, naročito u oblasti stočarstva", kazao je Cvetković i dodao da je ove godine na sajmu izloženo 200 grla više nego lane. 

Na manježu Novosadskog sajma danas su uručeni pehari i medalje najboljim grlima izloženim na 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Nova nagradna igra, opet delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

20.04.2018. 15:20 Detaljnije

Sporazum Srbije i Svetske banke o donacijama

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler i ministar finansija Srbije Dušan Vujović potpisali su ugovor o donaciji i dva sporazuma o savetodavnim uslugama uz naknadu (Reim...

20.04.2018. 14:10 Beta Detaljnije