NUNS i NDNV protestovali zbog zastrašivanja i pretnji novinarima na izborima u Pećincima

25.12.2017. 10:27 Beta 0
Izbore u Pećincima kontrolisali članovi SNSa Izbore u Pećincima kontrolisali članovi SNSa

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su danas zato što su pojedini novinari tokom izbora u nedelju u Pećincima bili izloženi zastrašivanju, pretnjama i uvredama, čime su onemogućeni da prate izborni proces koji je, kako navode, sproveden uz brojne incidente.

"Najoštrije protestujemo zbog toga što su novinarima Agencije Beta i VOICE-a grupe aktivista Srpske napredne stranke koji su juče praktično okupirale ulice Pećinaca – pretili, zastrašivali ih i fotografisali, kao što najoštrije osuđujemo i to što je ekipi televizije N1 onemogućeno da izveštava sa biračkih mesta", naveli su NUNS i NDNV.

Ta udruženja ocenila su da su problemi sa kojima su se suočili novinari deo mnogo većeg problema, odnosno potpuno neregularnih uslova u kojima su izbori sprovedeni, a o čemu, izmedju ostalog, svedoči i jučerašnja odluka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) da prekine monitoring izbora zbog ugrožavanja bezbednosti posmatrača te organizacije.

NUNS i NDNV ocenili su da su da su događaji u Pećincima samo još jedna potvrda da "Srbija živi u atmosferi straha i nasilja, za koju su apsolutno zaslužni predstavnici vlasti, vladajuće Srpske napredne stranke i njenih organizovanih nasilničkih grupacija, koji ugrožavaju ne samo medijske slobode i novinare već generalno slobodu izražavanja i demokratske procese, a to je posebno vidljivo na lokalnom nivou".

NUNS i NDNV ocenili su kao veoma važno da novinari iz većih centara – iz profesionalnih, ali i razloga solidarnosti – izveštavaju o procesima u malim sredinama, gde dolazi do drastičnih gaženja ljudskih prava i brojnih drugih retrogradnih procesa koji se dešavaju u potpunom mraku i svakako nisu vezani samo za izborne procese.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Biografija Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović rođen je 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napustio posle t...

16.01.2018. 10:55 N1 Detaljnije