Petar Matić sa partnerima preuzima Merkator po ceni od 46 miliona evra

19.12.2017. 11:51 B92, Politika, Večernje novosti 0
Merkator je deo Agrokora Merkator je deo Agrokora

Beogradski biznismen Petar Matić, vlasnik MPC Holdinga, deo je konzorcijuma, koji preuzima tržni centar Merkator u Beogradu, pišu mediji.

Kako navode Večernje novosti, Matićev partner u tom poslu je investicioni fond Centurio venture capital B.V.

Politika navodi da nezvanično može da se čuje iz bankarskih krugova da je tokom pregovora, u kojima su učestvovali i kreditori Merkatora, postignuta cena od 46 miliona evra. 

Navodi se da je to epilog dogovora koji je iniciran još u aprilu ove godine u Palati Srbija, na sastanku dobavljača i kreditora tog trgovinskog lanca sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Povod za sastanak koji je održan 7. aprila bila je kriza hrvatskog koncerna Agrokor, u okviru koga u Srbiji posluju trgovinski lanac Merkator S, Frikom, Dijamant, Mg mivela, Superkartica, Kikindski mlin i Nova sloga. 

Kako se precizira u tekstu, ne prodaje se biznis Merkatora, već samo nekretnina u Beogradu, kako bi se smanjile obaveze tog trgovinskog lanca prema bankama. 

Kompletan iznos od 46 miliona evra, kako se dodaje, otići će bankama i dobavljačima Merkatora, a očekuje se da to bude prvi korak ka stabilizaciji poslovanja te kompanije. 

Komisija za zaštitu konkurencije je odobrila kompaniji MPC preuzimanje i koncentraciju na tržištu upravljanja i raspolaganja maloprodajnim prostorom. 

Tu transakciju su za Večernje novosti potvrdili u Merkatoru S, ali nisu želeli da obelodane cenu transakcije. Navode da je to deo strategije restrukturiranja merkator grupe, usvojene 2014. 

Tržni centar Merkator na Novom Beogradu otvoren je 2002. godine, a kompletno renoviran 2012. 

MPC grupa u vlasništvu Petra Matića, poznata je po gradnji i upravljanju nekretninama, koja između ostalih upravlja Ušće Shopping Centrom, Immo Outlet Centrom, poslovnim prostorima koje izdaje u užem centru Beograda (H&M, stambeni objekat Oaza) kao i sa nekoliko tržnih centara u Srbiji.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Nova nagradna igra, opet delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

20.04.2018. 15:20 Detaljnije

Sporazum Srbije i Svetske banke o donacijama

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler i ministar finansija Srbije Dušan Vujović potpisali su ugovor o donaciji i dva sporazuma o savetodavnim uslugama uz naknadu (Reim...

20.04.2018. 14:10 Beta Detaljnije