Popović: Trgovinska razmena Srbije i Rusije u stalnom porastu

14.03.2018. 15:04 B92 0
 Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović Foto: N1 Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović Foto: N1

Popović je istakao da veliki potencijal za saradnju dve zemlje vidi u oblasti digitalne ekonomije, inovacija i informacionih tehnologija.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović danas je, na sastanku sa zamenikom ministra ekonomskog razvoja Rusije Aleksejem Gruzđevim, poručio da je trgovinska razmena Srbije i Rusije u stalnom porastu i da će Vlada Srbije nastaviti da razvija najbolje političke i ekonomske odnose sa Rusijom.

Popović je istakao da veliki potencijal za saradnju dve zemlje vidi u oblasti digitalne ekonomije, inovacija i informacionih tehnologija.

Ministar je ukazao, kako je saopšteno, da su u prethodnom periodu učinjeni važni koraci u unapređenju saradnje Srbije i Rusije u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

"Ove nedelje smo imali još jednu posetu rukovodstva ruske tehnološke kompanije Jandeks koja je zainteresovana za započinjanje operacija u Srbiji. Nedavno smo potpisali sporazum sa ruskom državnom korporacijom Rosteh, a u planu je potpisivanje takvih sporazuma i sa ruskim državnim kompanijama Rosatom, Rosnano, Roskosmos, kao i sa naučno-tehnološkim parkom Skolkovo", rekao je Popović.

On je dodao i to da je na poslednjem sastanku Međuvlading komiteta Srbije i Rusije u Sočiju formirana radna grupa za unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Gruzđev je naglasio da su inovacije progresivna sfera i da u toj oblasti postoji veliki prostor za unapređenje saradnje dve zemlje.

On je istakao da se to posebno odnosi na razvoj koncepta "pametnih gradova", saradnju u razvoju tehnoloških parkova, sajber bezbednost, i druge oblasti od interesa za dve zemlje.

Gruzđev je istakao da je razvoj digitalne ekonomije prioritet za Rusiju kao i ceo Evroazijski ekonomski savez.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti