Predrag Bubalo oslobođen optužbi za zloupotrebu pri prodaji Luke Beograd

26.12.2017. 14:00 Beta 0
Predrag Bubalo, bivši ministar za privredu i privatizaciju FOTO:N1 Predrag Bubalo, bivši ministar za privredu i privatizaciju FOTO:N1

Nekadašnji ministar privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo oslobođen je u Višem sudu u Beogradu optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje državnih akcija u Luci Beograd.

Prvostepenom presudom i ostalih sedam optuženih je oslobođeno optužbi za zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu odgovornog lica. 

Izricanju presude je prisustvovao i Milan Beko, koji je prethodno pratio i završne reči tužilaštva i odbrane. Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo za organzovani kriminal ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu Beogradu. 

Pored Bubala, u ovom postupku su zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, optužbi oslobođeni izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović. 

Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja, optužbi je oslobođen bivši direktor Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslav Drobac i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja. 

Luka Beograd je prodata 2005. godine firmi Vorldfin iz Luksemburga, čiji je vlasnik Milan Beko, koji je ovom postupku bio svedok. Tokom svog svedočenja pred sudom, Beko je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao. 

U septembru ove godine Luka Beograd je oglasila prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti