Ružić: Finansijski problemi lokalnih samouprava posledica neodgovornosti

13.09.2017. 11:15 1
Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da su finansijski problemi Kragujevca i još nekih lokalnih samouprava, posledica nedomaćinskog i neodgovornog ponašanja lokalnih vlasti decenijama unazad, ističući da se sada traži sistemsko rešenje za taj problem.

"U Vladi Srbije smo svesni situacije i efekata koje ona ima na javne finansije i privredni rast. Kao i u drugim situacijama, ne odlažemo rešenje, već tražimo ono koje će na sistemski način da uredi ovu oblast", kazao je Ružić nakon razgovora sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem. 

Ružić je rekao da se mnoge opštine i gradovi, kao i Kragujevac, susreću sa problemom budžetskog deficita, prezaduženosti i nemogućnošću da servisiraju redovne obaveze, kao i da su veliki "napori ljudi koji danas vode brigu o Kragujevcu da održe finansijsku stabilnost, sprovedu reorganizaciju i racionalizaciju". 

"Ali nije suština da se gradonačelnici i predsednici opština snalaze, već da utvrdimo sistemsko rešenje koje će obezbediti dugoročnu stabilnost i izvesnost", naglasio je Ružić. 

On je objasnio da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nema nadležnost da ovo pitanje reši samo, ali zajdeno sa drugim ministarstvima, ima aktivnu ulogu u traženju rešenja. 

"U ovom procesu važno je da komuniciramo i sa lokalnim samoupravama. To nam omogućava da bolje sagledamo situaciju i da rešenja do kojih dođemo ne budu jednostrana", kazao je Ružić. 

Komentari

  Dodaj komentar
  • Fasung 13.09.2017. 19:21:35

    Pa da, uvek neka prethodna vlast kriva, ko da ste od juče na vlasti. Redovno neko drugi kriv. Ma krivi su bre stara plemena Ilira što su na teritoriji današnjeg KGa igrali uga đaga uga đaga!!! E, strašni ste, katastrofa, a postaje sve lošije, sve manje uspevate da pokrpite svoju nesposobnost. Ni trunke savesti aman.

Ostale vesti