Skat: Ja sam pogrešna adresa za pitanje o unutrašnjem dijalogu o Kosovu

13.09.2017. 13:19 Beta 0
Kajl Skat, američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, američki ambasador u Srbiji

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat rekao je u Beogradu da je unutrašnji dijalog o Kosovu koji je najavljen u Srbiji "dobar korak" ali da je to "unutrašnje pitanje Srbije".

"To pitanje se postavlja na pogrešnu adresu. Koliko ja razumem predsednik (Srbije Aleksandar) Vučič je otvorio unutrašnji dijalog, a ja sam diplomata", rekao je Skat.

Odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja učesnicima međunarodne koneferencije "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - izazov i dileme" Skat je rekao da ne želi da se meša u unutrašnje stvari Srbije i da će sačekati rezultate (dijaloga), dodajući da veruje da civilni sektor može da odigra veoma bitnu ulogu u tom procesu.

Upitan o ulasku Srpske liste u vladu Kosova, Skat je dva puta ponovio da to nije pitanje za njega nego za ambasadora SAD u Prištini.

Srbiju niko ne tera u NATO

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je da je laž da neko pritiska Srbiju da uđe u NATO. Prema njegovim rečima, NATO ima politiku "otvorenih vrata" za sve države koje žele da mu se priključe, ali da poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti. 

Skat je izrazio podršku SAD evropskom putu Srbije, ali i dodao da je EU zajednica vrednosti koje se ne mogu birati. 

"Neutralnost ne znači da se ne zauzimate za nešto. Neutralnost ne znači da su vrednosti beznačajne. Neutralnosti ne znači da nemate stav o važnim pitanjima", rekao je Skat. 

Kao uzore za politiku vojne neutralnosti, Skot je naveo Švedsku i Finsku. Prema njegovim rečima, neutralnost postavlja mnoga teška pitanja na koja će Srbija morati da odgovori. 

Ambasador SAD je dodao i da neutralnost ne mora biti "permanentna", jer Srbija želi bezbednost za sebe, a načini za njeno postizanje se mogu menjati.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti