'Srbiji će se suditi pred Komitetom Ujedinjenih nacija zbog izručenja Ajaza'

26.12.2017. 14:33 Beta 0
Srbija je prekršila preporuke Ujedinjenih nacija Srbija je prekršila preporuke Ujedinjenih nacija

Srbiju pred Komitetom UN protiv torture sigurno čeka proces zbog izručenja turskog državljana, Kurda Dževdeta Ajaza, izjavila je danas pravnica Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković.

Ona je za agenciju Beta rekla i da nema dilemu da će komitet odlučiti da je došlo do kršenja međunarodnih prava i obaveza.

"Mi to nastavljamo dalje, pišemo predstavku... i mi kao njegovi zastupnici nastavljamo strateško zastupanje pred Komitetom UN i mi ćemo taj slučaj izneti sigurno, samo što postoje rokovi, koje ćemo ispoštovati", rekla je Tošković.

Navela je i da je Ajaz, po informacijama koje je Beogradski centar dobio od njegovog brata, trenutno nalazi na teritoriji Turske.

Podsetila je da je Srbija preuzela međunarodne pravne obaveza time što je potpisala konvenciju o sprečavanju torture i samim tim je, kako je rekla, prihvatila i nadležnost Komiteta UN za sprečavanje torture koji je apelovao da do tog izručenja ne dođe.

"Samim izručenjem prekršene su i konvencije o statusu izbeglica UN, posebno u kontekstu člana 33 i kada je reč o nacionalnom zakonodavstvu i Zakonu o azilu, imajući  u vidu da je Ajaz bio u postupku azila koji nije pravosnažno okončan u Srbiji", rekla je Toškovićeva.

Napomenula je i da Beogradski centar za ljudska prava nastaviti strateško zastupanje Ajaza, ali da ne zna koje su moguće posledice po Srbiju zbog toga što je uradila.

"Mi trenutno ne znamo koje su to moguće posledice, mi ćemo naše strateško zastupanje nastaviti, kada se donese privremena mera, vi imate mogućnost da vodite slučaj pred Komitetom, što ćemo mi svakako uraditi", rekla je Toškovićeva. 

Turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz, izručen je sinoć Turskoj uprkos poziva Komiteta UN protiv torture da se Srbija uzdrži od izručenja.

Predsednik Komiteta UN protiv torture Jens Modvig izjavio je u ponedeljak da Srbija mora da poštuje svoje obaveze prema tom Komitetu kada je reč o slučaju Ajaza.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da je ta odluka Komiteta UN stigla prekasno, nakon što je ministarka već potpisala odluku o izručenju.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti