Srpski projekat zaštite sela dobio prestižnu nagradu EU i Evropa Nostre

28.05.2016. 10:29 Nova ekonomija 0
Selo Gostuša kod Pirota poznato je i kao "kameno selo" Selo Gostuša kod Pirota poznato je i kao "kameno selo"

Studija konzervacije sela Gostuša kod Pirota, dobila je nagradu Evropske unije i Evropa Nostre za nasleđe u kategoriji Istraživanje za 2016. godinu, saopštio je EU info centar. Ova studija deo je srpskog projekta zaštite sela, a dobijena nagrada predstavlja najprestižniju evropsku nagradu. 

U Zarzuele teatru u Madridu, Plasido Domingo predsednik Evropa Nostre, vodeće organizacije iz oblasti nasleđa u Evropi, i Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, bili su domaćini ceremonije dodele 28 Evropskih nagrada za nasleđe i među 28 nagrađenih projekata dodelili i 7 posebnih nagrada, Grand Prix nagrada, kao i jednu Nagradu publike.

"Studija zaštite ugroženog narodnog graditeljstva u ovom malom, ali jedinstvenom selu, predstavlja dokaz da posao može da se obavi uz primenu visokih standarda zaštite, zahvaljujući čvrstoj posvećenosti i odlučnosti, uprkos ograničenim sredstvima. Istraživanje u svrhu konzervacije je bilo izrazito temeljito i sprovedeno je sa jasnim akcionim planom i vizijom", napisao je član žirija o projektu u Gostuši.

Istraživači su sproveli arhitektonska istraživanja na svakom objektu i napravili detaljnu i sveobuhvatnu dokumentaciju u vezi sa arhitektonskim i građevinskim tehnikama, koje su upotrebljene u svakom pojedinačnom delu. Studija sadrži ubedljiv obrazovni element sa značajnim angažovanjem studenata u relevantnim oblastima. Koordinatori projekta su bili posvećeni pojašnjavanju značaja restauratorskih radova lokalnoj zajednici i imalu su nameru da uključe meštane u edukaciju u svim aspektima projekta. Završetak studije i realizacija restauratorskih radova doprinela je podizanju entuzijazma i poboljšanju kvaliteta seoskog života, navodi EU info centar.

"Namera tima da nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela, predstavlja vredan aspekat ovog projekta", istakao je žiri.

Inače, među 7 Grand Prix nagrada koje je odabrao nezavisni stručni žiri i čija je vrednost po 10.000 evra, su osim nagrade za studiju konzervacije sela Gostuš i tradicionalna vodenica na Agios Germanos u Grčkoj, Kraljeva mala staza u El Koro kanjonu u Španiji i Gotička kula u Vimpol Holu u Velikoj Britaniji koji su nagrade dobili za kategoriju Konzervaciju. U kategorija Posvećena služba nagrađeni su zaposleni i aktivisti Zemaljskog muzeja u Sarajevu (BiH) I Đulija Maria Krespi iz Italije. U kategoriji Edukacija, trening i povećanje svesti Grand prix je dobio "Usvoji spomenik" iz Finske.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

PUPS o ukidanju zakona o penzijama: Zasluženo

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) saopštila je da podržava najavu o ukidanju Zakona o privremenom smanjenju penzija. Ta stranka navela je da podržava i najavu da već od jeseni ili najka...

26.05.2018. 13:37 B92 Detaljnije