Srpski projekat zaštite sela dobio prestižnu nagradu EU i Evropa Nostre

28.05.2016. 10:29 Nova ekonomija 0
Selo Gostuša kod Pirota poznato je i kao "kameno selo" Selo Gostuša kod Pirota poznato je i kao "kameno selo"

Studija konzervacije sela Gostuša kod Pirota, dobila je nagradu Evropske unije i Evropa Nostre za nasleđe u kategoriji Istraživanje za 2016. godinu, saopštio je EU info centar. Ova studija deo je srpskog projekta zaštite sela, a dobijena nagrada predstavlja najprestižniju evropsku nagradu. 

U Zarzuele teatru u Madridu, Plasido Domingo predsednik Evropa Nostre, vodeće organizacije iz oblasti nasleđa u Evropi, i Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, bili su domaćini ceremonije dodele 28 Evropskih nagrada za nasleđe i među 28 nagrađenih projekata dodelili i 7 posebnih nagrada, Grand Prix nagrada, kao i jednu Nagradu publike.

"Studija zaštite ugroženog narodnog graditeljstva u ovom malom, ali jedinstvenom selu, predstavlja dokaz da posao može da se obavi uz primenu visokih standarda zaštite, zahvaljujući čvrstoj posvećenosti i odlučnosti, uprkos ograničenim sredstvima. Istraživanje u svrhu konzervacije je bilo izrazito temeljito i sprovedeno je sa jasnim akcionim planom i vizijom", napisao je član žirija o projektu u Gostuši.

Istraživači su sproveli arhitektonska istraživanja na svakom objektu i napravili detaljnu i sveobuhvatnu dokumentaciju u vezi sa arhitektonskim i građevinskim tehnikama, koje su upotrebljene u svakom pojedinačnom delu. Studija sadrži ubedljiv obrazovni element sa značajnim angažovanjem studenata u relevantnim oblastima. Koordinatori projekta su bili posvećeni pojašnjavanju značaja restauratorskih radova lokalnoj zajednici i imalu su nameru da uključe meštane u edukaciju u svim aspektima projekta. Završetak studije i realizacija restauratorskih radova doprinela je podizanju entuzijazma i poboljšanju kvaliteta seoskog života, navodi EU info centar.

"Namera tima da nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela, predstavlja vredan aspekat ovog projekta", istakao je žiri.

Inače, među 7 Grand Prix nagrada koje je odabrao nezavisni stručni žiri i čija je vrednost po 10.000 evra, su osim nagrade za studiju konzervacije sela Gostuš i tradicionalna vodenica na Agios Germanos u Grčkoj, Kraljeva mala staza u El Koro kanjonu u Španiji i Gotička kula u Vimpol Holu u Velikoj Britaniji koji su nagrade dobili za kategoriju Konzervaciju. U kategorija Posvećena služba nagrađeni su zaposleni i aktivisti Zemaljskog muzeja u Sarajevu (BiH) I Đulija Maria Krespi iz Italije. U kategoriji Edukacija, trening i povećanje svesti Grand prix je dobio "Usvoji spomenik" iz Finske.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Ukidaju se gradske subvencije Aerodromu Niš

Zahvaljujući rastu sopstvenih prihoda, Javno preduzeće Aerodrom Niš od naredne godine iz gradskog budžeta neće više dobijati subvencije za plate svojih radnika, potvrdio je za Betu gradonačelnik Ni...

21.07.2017. 13:12 Beta Detaljnije