Preduzeća koja se bave proizvodnjom, sakupljanjem, klasiranjem i pakovanjem jaja će od 1. januara, 2020. morati da usklade svoje poslovanje sa novim pravilnikom shodno kom će svako jaje na sebi imati pečat, piše Blic.
S tim u vezi, Ministarstvo poljoprivrede produžilo je rok ovim preduzećima sa 1. jula, 2018. godine na 1. januar, 2019. godine, kako bi se potpuno prilagodili ovim izmenama.
Kako se navodi, Pravilnik o proizvodnji i prometu jaja prepoznaje A i B klasu, ali će u prometu biti samo klasa A.
PROČITAJTE JOŠ:
Osim toga, postojaće i tkz. „izuzetne svežine“ koja mogu da budu stara najviše deset dana od nošenja, ali i „ekstrasveža jaja“ stara do četiri dana, a jaja B klase idu u industrijsku proizvodnju.
Takođe, u zavisnosti od toga čime su se hranile koke nosilje, postojaće oznake 0 – za organska jaja, 1 – za jaja iz slobodnog uzgoja, 2 – za jaja iz podnog uzgoja i 3 – za kavezna jaja, dok će samo jaja na pijaci biti „neupakovana“.