Sve poslove spaljivanja životinjskog otpada u Vojvodini dobilo preduzeće blisko SNS-u

20.12.2017. 12:23 VOICE 1
Sve poslove dobila jedna firma Sve poslove dobila jedna firma

Sve poslove u vezi sa spaljivanjem životinjskog otpada u 15 opština u Vojvodini, vredne više od 50 miliona dinara, dobilo je privatno preduzeće Eko-vet plus, po mnogostruko skupljim cenama nego što te poslove obavljaju državne kafilerije, iako ima daleko manji kapacitet postrojenja od njih, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Eko-vet plus je sve poslove dobio kao jedini ponuđač, a reč je o firmi koja je osnovana u julu ove godine i koja je povezana sa visokim funkcionerima Srpske napredne stranke, piše VOICE (www.voice.org.rs).

Eko-vet plus, kako navodi VOICE, prijavio je dnevni kapacitet svog postrojenja u Vrbasu na maksimalno 900 kilograma, dok državne kafilerije u Somboru i u Ćupriji imaju postrojenja čiji je dnevni kapacitet 53 odnosno 68 tona na dan.

Od kraja novembra do danas kratkoročne ugovore sa Eko-vet plusom sklopile su opštine Alibunar, Bač, Bačka Palanka, Beočin, Kovin, Opovo, Srbobran, Temerin, Titel, Vršac, Vrbas, Žabalj, Bački Petrovac, Pančevo i Bela Crkva, a trend raspisivanja istovetnih javnih nabavki u Vojvodini je toku, pokazuju podaci Uprave za javne nabavke na koje se poziva VOICE.

Ponude državnih kafilerija Napredak iz Ćuprije i Proteinka iz Sombora, koje su do sada sarađivale sa gotovo svim opštinama u Vojvodini, izostale su sa svih do sada sprovedenih javnih nabavki, piše VOICE.

Javne nabavke su sprovedene za manje od deset dana, konkursna dokumentacija je bila istovetna u svim opštinama, a svi pozivi su bili raspisani sa identičnim uslovima, naveo je VOICE.

VOICE piše i da suprotno prethodnoj praksi, kada su ovu uslugu plaćali po izvršenom poslu i količini, opštine i gradovi su sada naplaćivanje usluge odredile paušalno na mesečnom nivou i oročile ugovore na prosečno 75 dana, četiri ili šest meseci.

Direktor kafilerije, odnosno Veterinarske ustanove Proteinka u Somboru Djordje Zorić rekao je za VOICE da je sumnjičav po pitanju toga kako će preduzeće Eko-vet plus sa tri vozila i kapacitetom spaljivanja od 900 kilograma na dan pokrivati 15 opština.

"Rekao bih da od toga nema ništa, ali neko je to procenio milionske iznose i da tako treba i može. Nije sigurno nikakva epidemija, već situacija svima nama poznata", kazao je Zorić za VOICE.

Komentari

  Dodaj komentar
  • ACA 20.12.2017. 13:20:33

    Kao i sve lokalne samouprave što rade i ovo je samo obično pranje državnog novca.Fiktivno spaljivanje,sa dokumentacijom koju niko ne kontroliše.Najmanje 50%novca ode u privatne džepove raznim kanalima a ostalo se isfingira fiktivnim papirima.Stara šema.Zato svi žele da budu lokalni političari-biznis bez kapitala.

Ostale vesti