Svetska banka: Srbija treba da proda svojih 600 državnih firmi

01.01.2018. 12:38 Tanjug 0
Svetska banka kaže da sve treba prodati Svetska banka kaže da sve treba prodati

Srbija bi trebalo da proda mnogo državnih firmi kojih ima oko 600. To je previše za bilo koju zemlju, kaže šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

"U nekim sektorima su najveće kompanije u vlasništvu države i to uništava te sektore. Ili su na subvencijama ili su zaštićene na drugi način", rekao je Ndegva u intervjuu za Blic.

"Dakle, potrebno je inicirati razvoj privatnog sektora, a ono što je od nacionalnog interesa učiniti efikasnim, korporatizovati, omogućiti da ostvari profit. Pa ako su i potrebne subvencije, one treba da budu pod strogom kontrolom", rekao je on. 

Na konstataciju da Srbija i dalje subvencioniše "gubitaše" i da je dosta novca predviđeno za Petrohemiju i Srbijagas, Ndegva je rekao da su prošle godine subvencije države iznosile 2,6 odsto BDP-a, a da će u 2018. biti 2,5 odsto što je, primetio je, "malo smanjenje, ali ipak važno", a "znatno manja suma nego ranije jer je u 2012. bila 4,1 odsto BDP-a". 

"A još važnije je da je to sada tranpsarentno. Bilo je perioda kada nismo ni znali koliko se para troši na subvencije", rekao je Ndegva.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

EBRD: Ekonomija Srbije ispod standarda EU

Po svih šest tranzicionih kvaliteta ekonomija Srbija se može uporediti sa zemljama Zapadnog Balkana ali u odnosu na razvijene ekonomije, poput nemačke ili američke, postoji veliki jaz, ocenila je E...

19.01.2018. 14:56 Beta Detaljnije