Tužba protiv Aleksandra Vučića zbog rušenja u Savamali

11.01.2017. 10:51 Danas 1
Aleksandar Vučić je iznosio neistine, prekršio ustav i zakon i narušio ugled Srbije, stoji u tužbi Aleksandar Vučić je iznosio neistine, prekršio ustav i zakon i narušio ugled Srbije, stoji u tužbi

Građanin Dragan Marić podneo je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog slučaja Savamala, saznaje Danas.

Kako se navodi u tužbi, u koju je naš list imao uvid, premijer Vučić je nekoliko puta obmanuo javnost u Srbiji da su u Savamali srušene "tri ilegalne barake". 

Kako se dalje ukazuje, nisu srušene "tri ilegalne barake", već legalni zidani objekti od kojih je jedan vlasništvo firme Iskra d.o.o. Beograd, Hercegovačka 4-6, površine 1.057 m2.

"Sravnili su sa zemljom i u pepeo pretvorili jednu od najvećih civilizacijskih tekovina i svetinja: legalnu privatnu imovinu svojih građana", ističe Marić u tužbi i ukazuje da je krivična prijava firme Iskra d.o.o., podneta 25. aprila 2016. Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dokaz da tri ilegalne barake predstavljaju laž predsednika vlade, jer iz iste proističe da objekti te firme nisu ilegalne barake, već zidani i legalni objekti, ukupne površine 1.057 m2. 

Marić u tužbi traži da mu se zbog premijerovih neistina isplati iznos od 20 miliona dinara na ime naknade nematerijalne štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede dostojanstva. Inače, Marić objašnjava da se ovaj koncept tužbe prvi put događa u istoriji srpskog pravosuđa.

"Predsednik Vlade laž upućenu narodu nije izvršio kao političar, već kao izabrani predstavnik naroda, kome su Ustav i zakoni Republike Srbije poverili da bude nosilac javnog ovlašćenja i da bude predsednik Vlade Republike Srbije. Predsednik Vlade Republike Srbije, sa položenom zakletvom pred poslanicima Narodne skupštine, kao izabrani predstavnik naroda, nema pravo da laže narod, i mene kao tužioca, javno rekavši da su u Savamali srušene tri ilegalne barake. Predsednik Vlade prekršio je Ustav i zakone Republike Srbije i pogazio datu zakletvu kao izabrani predstavnik naroda. Dužan je da govori istinu, i samo istinu", navodi se u Marićevoj tužbi.

Kako se dodaje, predsednik Vlade izvršio je direktan pritisak na organe sudske i izvršne vlasti, posebno tužilaštva, policije i grada Beograda, sa otvorenim pozivom da ne poštuju osnovne postulate vladavine prava, u cilju zaštite svih onih koji su u izbornoj noći srušili pravni poredak Srbije i izvršili tihi državni puč. 

Marić ističe da je Vučić urušio ugled naroda i državu Srbiju u svetu.

"Dokaz je osuda Evropske unije i brojnih stranih zvaničnika ovog razbojničkog čina. Predsednik vlade teško je zloupotrebio od naroda povereno mu ovlašćenje i slučaj Savamala iskoristio za pokušaj političke odbrane neodbranjivog, veličao političke vrednosti stranke kojoj pripada, u već započetoj izbornoj kampanji i, što je najgore, stavio se u otvorenu zaštitu pučista i razbojnika", piše Marić u tužbi.

U tužbi se, takođe, ističe da je Vučić izvrgao javnom ruglu sve zagovornike vladavine prava, nazvavši ih, na najpogrdniji i najuvredljiviji način, stranim plaćenicima.

"Predsednik vlade izazvao je strah, bespomoćnost, nespokojnost i nesigurnost kod građana Republike Srbije, a što je već dovelo do masovnih protesta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima", dodaje se u tužbi Dragana Marića. 

On u tužbi prilaže i dokaze o izjavama Vučića, koje su zabeležili mediji. Inače, ovo je samo jedna od niza tužbi, koje će protiv izabranih koji lažu podneti u narednom periodu Dragan Marić.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Postenjacina 11.01.2017. 12:12:46

    Gospodine Maric, slazem se sa Vama da je u pitanju jedna bezocna laz "dragog" nam premijera, ali imam jedno pitanje za Vas. Kako je moguce da je pokretna imovina pravnog lica Beograd sigurnost a.d - u stecaju (sada Beograd sigurnost d.o.o), tokom postupka stecaja prodavana u prostorijama preduzeca "Iskra", dakle Vaswg preduzeca i da se njeno sediste sada nalazi na istoj adresi kao i sediste Vaseg pravnog lica "Iskra", tj. na adresi Hercegovacka br.4-6, te da je srodnik Vaseg advokata iz kancelarije u ul. Resavska br.26/a, a koja Vas i zastupa u slucaju "Hercegovacka", vlasnik pravnog lica Beograd sigurnost d.o.o, koje posluje pod istim maticnim brojem kao i Beograd sigurnost a.d?

Ostale vesti

Ukidaju se gradske subvencije Aerodromu Niš

Zahvaljujući rastu sopstvenih prihoda, Javno preduzeće Aerodrom Niš od naredne godine iz gradskog budžeta neće više dobijati subvencije za plate svojih radnika, potvrdio je za Betu gradonačelnik Ni...

21.07.2017. 13:12 Beta Detaljnije