Tužba protiv Aleksandra Vučića zbog rušenja u Savamali

11.01.2017. 10:51 Danas 1
Aleksandar Vučić je iznosio neistine, prekršio ustav i zakon i narušio ugled Srbije, stoji u tužbi Aleksandar Vučić je iznosio neistine, prekršio ustav i zakon i narušio ugled Srbije, stoji u tužbi

Građanin Dragan Marić podneo je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog slučaja Savamala, saznaje Danas.

Kako se navodi u tužbi, u koju je naš list imao uvid, premijer Vučić je nekoliko puta obmanuo javnost u Srbiji da su u Savamali srušene "tri ilegalne barake". 

Kako se dalje ukazuje, nisu srušene "tri ilegalne barake", već legalni zidani objekti od kojih je jedan vlasništvo firme Iskra d.o.o. Beograd, Hercegovačka 4-6, površine 1.057 m2.

"Sravnili su sa zemljom i u pepeo pretvorili jednu od najvećih civilizacijskih tekovina i svetinja: legalnu privatnu imovinu svojih građana", ističe Marić u tužbi i ukazuje da je krivična prijava firme Iskra d.o.o., podneta 25. aprila 2016. Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dokaz da tri ilegalne barake predstavljaju laž predsednika vlade, jer iz iste proističe da objekti te firme nisu ilegalne barake, već zidani i legalni objekti, ukupne površine 1.057 m2. 

Marić u tužbi traži da mu se zbog premijerovih neistina isplati iznos od 20 miliona dinara na ime naknade nematerijalne štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede dostojanstva. Inače, Marić objašnjava da se ovaj koncept tužbe prvi put događa u istoriji srpskog pravosuđa.

"Predsednik Vlade laž upućenu narodu nije izvršio kao političar, već kao izabrani predstavnik naroda, kome su Ustav i zakoni Republike Srbije poverili da bude nosilac javnog ovlašćenja i da bude predsednik Vlade Republike Srbije. Predsednik Vlade Republike Srbije, sa položenom zakletvom pred poslanicima Narodne skupštine, kao izabrani predstavnik naroda, nema pravo da laže narod, i mene kao tužioca, javno rekavši da su u Savamali srušene tri ilegalne barake. Predsednik Vlade prekršio je Ustav i zakone Republike Srbije i pogazio datu zakletvu kao izabrani predstavnik naroda. Dužan je da govori istinu, i samo istinu", navodi se u Marićevoj tužbi.

Kako se dodaje, predsednik Vlade izvršio je direktan pritisak na organe sudske i izvršne vlasti, posebno tužilaštva, policije i grada Beograda, sa otvorenim pozivom da ne poštuju osnovne postulate vladavine prava, u cilju zaštite svih onih koji su u izbornoj noći srušili pravni poredak Srbije i izvršili tihi državni puč. 

Marić ističe da je Vučić urušio ugled naroda i državu Srbiju u svetu.

"Dokaz je osuda Evropske unije i brojnih stranih zvaničnika ovog razbojničkog čina. Predsednik vlade teško je zloupotrebio od naroda povereno mu ovlašćenje i slučaj Savamala iskoristio za pokušaj političke odbrane neodbranjivog, veličao političke vrednosti stranke kojoj pripada, u već započetoj izbornoj kampanji i, što je najgore, stavio se u otvorenu zaštitu pučista i razbojnika", piše Marić u tužbi.

U tužbi se, takođe, ističe da je Vučić izvrgao javnom ruglu sve zagovornike vladavine prava, nazvavši ih, na najpogrdniji i najuvredljiviji način, stranim plaćenicima.

"Predsednik vlade izazvao je strah, bespomoćnost, nespokojnost i nesigurnost kod građana Republike Srbije, a što je već dovelo do masovnih protesta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima", dodaje se u tužbi Dragana Marića. 

On u tužbi prilaže i dokaze o izjavama Vučića, koje su zabeležili mediji. Inače, ovo je samo jedna od niza tužbi, koje će protiv izabranih koji lažu podneti u narednom periodu Dragan Marić.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Postenjacina 11.01.2017. 12:12:46

    Gospodine Maric, slazem se sa Vama da je u pitanju jedna bezocna laz "dragog" nam premijera, ali imam jedno pitanje za Vas. Kako je moguce da je pokretna imovina pravnog lica Beograd sigurnost a.d - u stecaju (sada Beograd sigurnost d.o.o), tokom postupka stecaja prodavana u prostorijama preduzeca "Iskra", dakle Vaswg preduzeca i da se njeno sediste sada nalazi na istoj adresi kao i sediste Vaseg pravnog lica "Iskra", tj. na adresi Hercegovacka br.4-6, te da je srodnik Vaseg advokata iz kancelarije u ul. Resavska br.26/a, a koja Vas i zastupa u slucaju "Hercegovacka", vlasnik pravnog lica Beograd sigurnost d.o.o, koje posluje pod istim maticnim brojem kao i Beograd sigurnost a.d?

Ostale vesti