Većina poslodavaca protiv povećanja minimalne cene rada

13.08.2017. 09:56 Tanjug 0
Zaposlenima minimalac mali, a nekim poslodavcima veliki Zaposlenima minimalac mali, a nekim poslodavcima veliki

Rezultati internog istraživanja Unije poslodavaca Srbije o stavovima poslodavaca u vezi sa minimalnom cenom rada u zemlji, koje je sprovedeno tokom jula u 100 kompanija, pokazalo je da dve trećine poslodavaca smatra da se u državi nisu stekli uslovi za rast minimalne cene rada.

Brojke pokazuju da 68 odsto poslodavaca smatra da se nisu stekli uslovi za rast minimalca, dok od 32 odsto poslodavaca koji smatraju da minimalna cena rada treba da se poveća, skoro polovina smatra da to povećanje može da bude do 140 dinara. Minimalna cena rada sada iznosi 130 dinara.

"Kao članovi Socio-ekonomskog saveta sproveli smo interno istraživanje kako bismo do 15. septembra mogli da na sastanku Saveta kažemo mišljenje privrede i damo smernice o eventualnom povećanju minimalne zarade", kaže za Tanjug predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Poslodavci iz prerađivačkog sektora, pokazuje istraživanje, u većini su jednoglasni da je potrebno povisiti cenu radnog sata, dok su poslodavci iz trgovinske delatnosti, protiv rasta minimalne cene rada, jer smatraju da se nisu stekli uslovi za rast zarada u tom sektoru.

"Veoma je važno da veliki broj kompanija nije reklo da ne dolazi u obzir povećanje, već su ostavili mogućnost da, kada za to dođe vreme, da se usklade cene mininalnih primanja sa rastom inflacije i rastom BDP", objašnjava Atanacković.

Za povećanje najviše kompanije iz Vojvodine i Beograda

On kaže da su za povećanje minimalne cene rada najviše firme koje posluju u Vojvodini i Beogradu.

Atanacković navodi da od 32 poslodavaca koja su se izjasnila za povećanje, dve firme nisu dale predlog visine minimalne cene rada, njih 13 je definisalo iznos minimalne cene rada do 140 dinara, dok je 17 poslodavaca opredelilo iznos veći od 140 dinara.

Istraživanje takođe pokazuje da se svega pet poslodavaca iz Istočne i južne Srbije izjasnilo za povećanje minimalne cene rada.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

I Dajmler varao oko emisija izduvnih gasova

Američki istražitelji otkrili su da su i automobili nemačkog giganta Dajmlera bili opremljeni softverom koji im je pomagao da prođu testove izduvnih emisija. Informaciju su objavili nemački mediji...

19.02.2018. 14:08 B92 Detaljnije