FOTO: Public Domain Pictures

Vesić: Komunalna preduzeća da izvrše kontrolu priključaka na bespravne objekte

FOTO: Public Domain Pictures

Priključenje bespravnih objekata na energetsku, vodovodnu, kanalizacionu i toplovodnu mrežu je krivično delo prema postojećim zakonima, izjavio je Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je na sastanku je s predstavnicima Elektroprivrede Srbije i gradskih komunalnih preduzeća u vezi sa bespravnom gradnjom poručio da će zahtevati da komunalna preduzeća, u saradnji s gradskom inspekcijom, izvrše kontrolu priključaka na bespravne objekte kako bi službenici koji su to omogućili odgovarali. 

Na sastanku je konstatovano da će Grad ubuduće koordinisati rad javnih preduzeća kako više nijedan "bespravni objekat ne bi bio priključen na javnu infrastrukturu. 

Vesić je ponovio da oni koji grade bespravno otimaju novac iz budžeta i da je samo budžet Grada Beograda oštećen za više od 70 miliona evra jer nije plaćena naknada za građevinsko zemljište. 

"Oni koji bespravno grade ne plaćaju ovu nadoknadu a mi od tog novca gradimo puteve, vodovod, kanalizaciju, vrtiće i domove zdravlja. Oni koji bespravno grade otimaju sve ovo građanima i zato je nelegalna gradnja nedopustiva", rekao je Vesić. 

On je ponovio da bespravni objekti nisu sigurni za stanovanje i da projekti po kojima se ove zgrade grade ne prolaze nikakvu kontrolu države i zamolio građane da ne kupuje takve stanove jer ugrožavaju svoju bezbednost. 

Ponovio je i da notari ne smeju da overavaju ugovore za stanove iz bespravne gradnje, jer su dužni da štite građane a ne nelegalne investitore i da im pomažu da varaju građane i da zarađuju prometovanjem stanova koji su nastali iz krivičnog dela, a to je bespravna gradnja. 

Zamenik gradonačelnika je najavio narednih dana sastanke i sa drugim institucijama kako bi se svi uključili u borbu protiv bespravne gradnje. 

"Bespravna gradnja je problem svih nas i niko ne može sam da je reši, ni Grad Beograd, ni notari, ni tužilaštva, ni ministarstva. Moramo da delujemo zajedno i da pokažemo da ovom državom ne mogu da vladaju oni koji bespravno grade i kradu od svih građana", naglasio je Vesić.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara