Više od 40.000 penzionera u Srbiji podnelo zahteve za povraćaj penzija

25.12.2017. 14:50 N1 0
Penzioneri traže da im se vrati ono što im je nezakonito uzeto FOTO:N1 Penzioneri traže da im se vrati ono što im je nezakonito uzeto FOTO:N1

Više od 40.000 penzionera u Srbiji podnelo je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zahteve za povraćaj penzija, a ako ne budu obeštećeni, žaliće se sudu za ljudska prava u Stazburu, kazao je predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović.

On je rekao da svi penzioneri, kojima su od novembra 2014. godine umanjena mesečna primanja, treba da traže da im se vrati novac koji im je uskraćen kršenjem zakona. 

"Naši advokati će besplatno zastupati penzionere koji se budu opredelili da u redovnom sudskom postupku traže obeštećenje. Ako dobiju pozitivna rešenja neće biti potrebe da idemo u Strazbur", istakao je Radović i dodao da ne veruje u pozitivan ishod žalbi penzionera.

Dodao je da Udruženje sindikata penzionera Srbije zahteva i usklađivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda od 2014. godine, kada je donet zakon kojim su umanjene penzije zbog fiskalne konsolidacije. 

"Oko 740.000 ljudi je neposredno oštećeno umanjenjem penzija, ali svi ostali penzioneri su oštećeni jer u poslednje tri godine nije bilo usklađivanja penzija dva puta godišnje, što je velika diskriminacija prema tim ljudima", rekao je Radović.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Odakle Ramušu Haradinaju toliko bogatstvo?

Švajcarski Neue Zuricher Zeitung objavio je članak o baškarenju kosovskog premijera za doček Nove godine uz dilemu: odakle njemu toliki novac?  "Nemoguće je sakriti se od političkih protivnika na ...

17.01.2018. 10:05 DW, Seebiz Detaljnije