Vučić: Srbija očekuje da Rusija posreduje u rešavanju kosovskog pitanja

20.12.2017. 12:44 Beta 0
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd očekuje da Rusija bude posrednik u rešavanju kosovskog pitanja, prenela je ruska agencija Tass.

Vučić je na sastanku s predsednicom gornjeg doma ruskog parlamenta, Savetom Federacije Valentinom Matvijenko rekao da je Kosovo bilo tema razgovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prema njegovim rečima, postoji saglasnost da se u slučaju sukoba proširi format pregovora. 

"Ako Albanci budu tražili da Amerikanci budu posrednici u pregovorima o Kosovu onda ćemo mi tražiti da se uključi Rusija", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da Srbija veoma ceni podršku Rusije u očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

"Veoma je važna politička podrška teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije koju daje rusko rukovodstvo. Za Srbiju su očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu bili i ostali najvažniji", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da i u budućnosti očekuje pomoć i podršku Rusije i da je "apsolutno uveren" da u očuvanju nezavisnosti Srbija "uvek može da računa na podršku Moskve".

Kremlj odbio da komentariše navode o mogućem posredovanju

Kremlj nije želeo da komentariše navode o mogućoj posredničkoj ulozi Rusije u pregovorima o Kosovu.

"Tema Kosova je ozbiljno obradjena tokom rusko-srpskih razgovora", rekao je portparol Dmitrij Peskov upitan o mogućnosti proširenja formata pregovora Beograda i Prištine, preneo je danas Tass.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je juče posle razgovora sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem rekao da su razgovarali o "trenutnoj situaciji na Balkanu" i da je Vučiću preneo da će Moskva i dalje podržavati Srbiju u očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

"Što se tiče Kosova, polazimo od toga da situacija mora biti regulisana političkim putem na osnovu dijaloga dve strane u saglasnosti sa rezolucijom 1244 SB UN. Podržaćemo svako obostrano prihvatljivo rešenje do kog dodju Beograd i Priština", rekao je Putin.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Nova nagradna igra, opet delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

20.04.2018. 15:20 Detaljnije

Sporazum Srbije i Svetske banke o donacijama

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler i ministar finansija Srbije Dušan Vujović potpisali su ugovor o donaciji i dva sporazuma o savetodavnim uslugama uz naknadu (Reim...

20.04.2018. 14:10 Beta Detaljnije