Vučinić: Sada ću braniti pravosuđe spolja

10.11.2017. 12:05 N1 Beograd 0
Vladimir Vučinić, bivši sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić, bivši sudija Specijalnog suda

Vladimir Vučinić, bivši sudija Specijalnog suda, a sada advokat i od skoro član predsedništva Narodne stranke, izjavio je u Novom danu da je 25 godina radio u pravosuđu i da je poslednje tri godine pokušao da pravosuđe odbrani iznutra, pogotovo od pritisaka koji su postojali.

"Sad sam u drugačijoj situaciji, pokušaću sa ljudima sa kojima sam se udružio u okviru Narodne stranke da dođem u poziciju da branim pravosuđe spolja", rekao je Vučinić.

Odgovarajući na pitanje zašto se odlučio za Narodnu stranku, Vučinić ističe da Vuk Jeremić ima impozantno diplomatsko iskustvo, kao i da je u okviru programskih načela i u razgovoru sa ljudima iz stranke pronašao zajedničke ideje.

"Nadam se da ćemo uspeti neke stvari da promenimo na bolje, pogotovo kad je reč o pravosuđu", rekao je on.

Vučinić kaže da je očekivao negativnu kampanju kad je on u pitanju od trenutka kad je odlučio da se politički angažuje.

"Moje ustavno pravo, kao i svakog građanina, je da se udružujem u političke organizacije, vidite koliko u Srbiji nema demokratičnosti da se to primi normalno. Iznose se grube neistine u vezi sa mojom bivšom karijerom", podseća on.

Vučinić dodaje da je motiv takvih tekstova, kojih nije bilo do momenta dok nije odlučio da uđe u politiku, da ga diskredituju i to oni koji doživljavaju politiku Narodne stranke kao političke protivnike i neprijatelje.

"Konkretno, iz aktuelne politike, iz Srpske napredne stranke, rukovodstva nekog i iz pravosuđa, mislim na ljude koji su i dalje nekorektni u tom smislu", objašnjava Vučinić.  

On kaže da je jedno od programskih načela Narodne stranke da se pravosuđe oslobodi uticaja izvršne vlasti, svih pritisaka sistemskim i drugim izmenama zakona.

Podseća da su poslednjih decenija rađene korenite promene sistemskih zakona koji su se odnosili na pravosuđe - kako u odnosu položaja pravosuđa prema drugim državnim organima, tako i iznutra.

"Nije dobro kad se često menjaju bazične stvari jer je potrebno vreme da se ponovo uspostavi određeno funkcionisanje koje bi bilo poželjno u interesu građana i samog pravosuđa. Suština je u Visokom savetu sudstva, načinu kako se predsednici sudova postavljaju na te funkcije, politika mora da izađe iz strukovnih organizacija", ocenjuje on.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti