Zoran Ivošević: Komentar na presudu Predragu Bubalu je politički diktat sudijama

27.12.2017. 12:08 0
Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je danas da oglašavanje funkcionera Srpske napredne stranke i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića povodom oslobađajuće presude Predragu Bubalu, predstavlja pritisak ne samo na sudije koje će suditi u drugostepenom postupku, već i na sve ostale sudije koji sude politički "osetljive" slučajeve.

Mediji su preneli da je Vučević posle oslobađajuće presude Bubalu izjavio da "kao pravnik i običan građanin" pita sudije "kome služe, narodu ili lopovima" i "koliko koštaju njihov obraz i čast".

Ivošević je za agenciju Beta naveo da je Vučević koji je i pravnik, reagovao politički, jer je primetno da se sudije počinju da postupaju u skladu sa ustavnom ulogom nezavisno i samostalno.

"Ovo je jedan politički bunt jer je očigledno primećeno da sudije počinju da rade po Ustavu. Nije reč samo o pritisku na sudije koji će suditi dalje u konkretnom slučaju, već i na ostale sudije kojima se šalje poruka da moraju da osluškuju diktat dnevne politike", kazao je Ivošević.

On je naveo da predsednike sudova i javne tužioce bira parlament i da je to poluga za političku moć nad sudstvom, na šta ukazuje i Venecijanska komisija i da to struka želi da menja, uprkos protivljenjima političara.

"Umesto da napravimo još koraka unapred, ovakva reagovanja vraćaju nas u prošlost", zaključio je Ivošević.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti