Šta znači rudarenje kriptovaluta i šta vam treba da biste se na njemu obogatili

  • 29.11.2017

  • 09:42

  • Bankar.me

  • 0

Rudarenje kriptovaluta je novi hit među onima koji žele da se domognu novca sa malo truda, piše portal Bankar.me.

Međutim, rudarenjem kriptovaluta ne može svako da se bavi jer je reč o utopiji dostupnoj samo manjem broju ljudi s mnogo znanja, resursa i adekvatnih sposobnosti. A prvi korak da to postignete je da izaberete pravu grafičku karticu, bez koje ovaj posao nema smisla.

Da biste generisali valutu, neophodno je da koristite resurse vašeg računara, koji mora imati što jače komponente, a najvažnija je grafička karta, bez koje rudarenje može biti samo trošak.

Ukoliko ste razmišljali da se bavite rudarenjem kriptovaluta, računajte na to da ćete pored utroška struje, trošiti i sam računar, koji mora biti u maksimalnom pogonu 24 sata svih sedam dana u nedelji. S obzirom da je Bitkoin vrlo popularan, on nije najbolji izbor za zaradu za početnike. Zato, ukoliko ste čvrsto rešili da se bacite u vode rudarenja kriptovaluta, predlažemo da odaberete Ethereum.

U smislu performansi, AMD-ova kartica Radeon RX Vega 64 je najbolji izbor, a košta od 500 do 700 dolara. Ova grafička karta ima performanse između 36,48 MH/s i 35,22 MH/s, a zahteva snagu od 400 vati, pod punim opterećenjem. Međutim, tu može nastati problem na duže staze, ako nemate na raspolaganju barem desetak računara i novac namenjen za nepredviđene situacije. Ako je to slučaj, predlažemo da se opredelite za grafičku kartu Nvidia MSI GTX 1080Ti Gaming X 11G, koja postiže 34,15 MH/s uz 333w, a koja košta između 750 i 860 dolara.

U praksi je potvrđeno da će prve dve grafičke karte duže trajati, te neće biti potrebna sredstva za njihovo menjanje. Ipak, to je svejedno trošak koji treba imati na umu pre ulaska u ovaj posao, jer će Vam nepredviđeni troškovi značajno smanjiti krajnji trošak. Takođe, treba imati na umu da se gorepomenuto tiče samo Ethereuma i to prema trenutnim potrebama i uslovima na tržištu.

Bez barem pet računara sa najboljim mogućim hardverom za rudarenje i bez par hiljada dolara za vanredne troškove, nema smisla ulaziti u ovaj poduhvat. U suprotnom ćete ostvariti samo gubitke.


pošaljite komentar

Nema komentara