Promocija knjige GRUBB Stories 3 održava se sutra u DKCB

  • 28.11.2017

  • 14:00

  • Nova ekonomija

  • 0

GRUBB fondacija (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) i Dečji kulturni centar Beograd održaće promociju knjige GRUBB Stories 3 koja će se održati u sredu, 29. novembra 2017. godine, u DKCB sa početkom u 11:00 časova u sali Donka Špiček, Ulica Takovska 8.

Od 12 miliona Roma, koliko se procenjuje da živi u Evropi, oko 50% su deca ispod 18 godina. GRUBB Stories 3 je pionirski poduhvat GRUBB-a i rezultat je radionica kreativnog pisanja koje već niz godina organizujemo za romsku decu koja dolaze u njihove centre. Ovom, trećom po redu knjigom priča koju su napisali, naši mladi pisci slave svoje romsko nasleđe tradicionalnim usmenim pričama koje su zabeližili od starijih generacija. 

Knjiga je prevedena na engleski, francuski i nemački u bliskoj saradnji sa vršnjacima drugih nacionalnosti, učenicima Chartwell International School i Nemačke škole u Beogradu. Dirljive fotografije portreta sa radionica koje je vodio svetski poznati fotograf Ferante Feranti ilustruju ovu knjigu.

Promocija knjige biće upotpunjena prilagođenom verzijom GRUBB SHOW-a koji su kreirali mladi Romi i međunarodno priznati umetnici predvođeni svetski poznatim rediteljem Seržom Denonkurom. 

Nastupajući u Kanadi, Sjedinjenjim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj, mjuzikl je doživeo veliki međunarodni uspeh. Sa puno ljubavi, entuzijazma i šarma mladi Romi svoju realnu priču prenose u nezaboravno pozorišno iskustvo, mjuzikl sirove energije i neodoljivih ritmova. Učesnici, koji su ujedno i kompozitori i pisci, predstavljaju nam svoju muziku i ples, jedinstvenu kombinaciju modernih urbanih bitova i vekovima stare tradicionalne romske muzike. Scenski program će biti titlovan.

GRUBB fondacija u svojim centrima u Beogradu i Nišu, više od 10 godina podstiče redovno školovanje oko 700 dece mlađe od 18 godina, kroz edukative i umetničke programe. GRUBB je laureat ovogodišnje prestižne nagrade Evropske komisije, dodeljene u Briselu, za najbolji projekat u Srbiji koji podstiče inkluziju Roma. Već treću godinu za redom Ministarstvo kulture i informisanja Srbije podržava GRUBB projekte.

Ovom događaju, koji će biti mesto susreta različitih kultura, prisustvovaće i đaci iz internacionalnih škola sa kojima GRUBB sarađuje, ali i ostalih beogradskih osnovnih i srednjih škola zajedno sa decom migrantima koji sada krče put društvenoj integraciji. GRUBB osnažuje mlade Rome da budu ponosni na svoje poreklo i kulturno nasleđe, i ovo će biti prilika da svojim vršnjacima pokažu kako umetnost ima snagu da ruši klišee i predrasude.


pošaljite komentar

Nema komentara