Priče i analize

11.10.2018. 14:16

B92

Autor: Goran Vesić

Mile Stolar napravio 1.500 jubilarnu stolicu za hranjenje beba

Milorad Jurković, poznatiji kao Mile stolar pre nekoliko dana napravio je jubilarnu 1.500. stolicu za hranjenje beba, koje već tri godine poklanja porodicama.

U njegovoj radionici u Rakovcu, 5. maja 2015. nastala je prva takva stolica, a u razgovoru za B92.net Mile kaže da je jubilarna hranilica dobila svog vlasnika.

„Hranilica je dobila svog vlasnika, odneta je u Sombor. Prešao sam brojku od 1.500, već sam napravio 1.512 hranilica. Te stolice kod nas ostanu samo onoliko vremena koliko je potrebno da se osuši lepak. Odmah se nose, dosta ljudi ih čeka“, kaže Mile.

Pored pomoći porodicama, Mile je pomagao i brojnim javnim ustanovama. Popravljao je sav nameštaj u vrtiću u Čoki, napravio je stolice za decu sa posebnim potrebama i desetak stolica za zrenjaninski vrtić.

„Uvek molim ljude da se priključe, ima toliko stolara koji mogu da ih naprave. Jednom čoveku iz Bosne sam poslao kompletan crtež izrade stolice, da li ih on pravi ili ne, to ne znam. Jedan stolar mi je poslao svoje crteže kako je on napravio svojim prijateljima. To može da se pravi u svakom mestu, svakom selu, jer svugde postoji stolar koji to može da uradi. Svako može nešto da uradi. I bravar i limar i tesar… Svako može da uradi nešto za nekog i ne mora sve baš da se naplati“, objašnjava najpoznatiji stolar u Srbiji.

Miletovim humanim gestom svaka porodica uštedi minimum nekoliko hiljada dinara, koliko košta jedna takva stolica. Njegova akcija imala je veliki odjek, a na tako nešto podstaklo ga je nekoliko stvari.

„Malo sam bio izrevoltiran cenama. Tu vas navuku da dođete na neke cene, a tog artikla nema ili se uverite da je to prevara. Imao sam jednu stolicu koju sam napravio za prijatelja, a pre hranilica pravio sam i ljuljaške i sanke, i odlučio sam da fotografiju postavim na Fejsbuk. Napisao da je je ovo hranilica za bebe i da svi kojima je potrebna mogu da se jave i da je besplatna. Samo nek se deca rađaju. Fejsbuk se za dva dana bukvalno ‘srušio’ od poruka, komentara, čestitiki… Kada uđete u to, ne možete tako lako da izađete. Sada je tu preko 73.000 ljudi. Sad imam obavezu prema tim ljudima i nikako ne bih mogao da ih izigram“, priča Mile.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.