Amerika upozorila investitore na rizik ulaganja u digitalne valute poput bitkoina

  • 17.12.2017

  • 08:42

  • Beta

  • 0

Virtuelna valuta bitkoin, čija je vrednost skočila od početka godine, i nastojanja preduzetnika da koriste digitalne valute za finansiranje svojih poslova, privlače sve više pažnje američkih regulatornih agencija.

Američka vladina Komisija za vrednosne papire i berzu (Securities and Exchange Commission, SEC) upozorila je ove nedelje investitore na rizik ulaganja u uglavnom neregulisane digitalne valute, navodi Asošiejted pres.  

Druga američka federalna agencija predložila je regulaciju trgovanja bitkoinima po modelu regulacije drugih dobara kao što su pšenica, nafta, zlato i srebro.  

SEC je u decembru osujetio dva pokušaja podizanja novca preko takozvane "inicijalne ponude kriptovalute" (Initial coin offering, ICO), što pravni stručnjaci smatraju nagoveštajem predstojećeg obračuna s tom praksom.  

Svet bitkoina i drugih digitalnih valuta može biti podeljen u dve velike grane. Jedna podrazumeva da investitori kupuju valute kao što su bitkoin i etereum, a druga je ICO, koja omogućava startap kompanijama da za finansiranje svojih projekata koriste tehnologiju koja stoji iza bitkoina.  

Takva preduzeća će zahvaljujući sistemu ICO izdati kriptovalutu, ponekad nazvanu token, koju mogu da upotrebe za kupovinu usluga.

pošaljite komentar

Nema komentara