Vesti iz sveta

11.06.2018. 14:53

Vijesti

Autor: Nova Ekonomija

Crnogorci prodaju nekretnine za bitkoine

Promet nekretnina, roba i usluga u Crnoj Gori može biti obavljen i u digitalnoj valuti bitkoin, ali vrednost mora da bude navedena i u zvaničnoj valuti kako bi se mogao obračunati i naplatiti porez na dodatu vrednost ili porez na promet nekretnina, rečeno je u Poreskoj upravi (PU).
Kako su objavile „Vijesti“, kompanije AMIA i Stratex grupa prodale su tri svoja apartmana na Zavali i u poslovno – stambenom kompleksu „Dukley residence“ nadomak Starog grada za ukupno 420 bitkoina, što su prve velike trgovine nekretnina u digitalnim valutama ne samo u Crnoj Gori već, kako su saopštili, i u Evropi.

Kao vrednost tih nekretnina u ugovorima je naveden iznos od dva i po miliona evra što je poreska osnovica u ovom slučaju.

Stratex grupa je još krajem prošle godine promovisala da prihvata ovaj digitalni novac kao validno sredstvo plaćanja, kojim se mogu kupovati njihove nekretnine, ali i plaćati usluge u Dukley hotelu, Dukley Beach Lounge restoranu i Dukley Marini.

„Oporezivanje prometa roba i usluga vrši se u skladu sa postojećom zakonskom regulativom, pri čemu poreski tretman izvršenog prometa ne zavisi od valute u kojoj je naknada za isti izvršena. To znači da promet roba i usluga koji je plaćen u digitalnoj bitkoin valuti podleže oporezivanju porezom na dodatu vrednost ili porezom na promet nepokretnosti na isti način kao i promet izvršen u evrima ili bilo kojoj drugoj valuti, pri čemu i bitkoin odnosno digitalna valuta ima svoju protiv vrednost u evrima, kao zvaničnoj valuti koja je u primeni u Crnoj Gori” objašnjeno je iz PU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.