'Dizni' kupuje '21st Century Fox' za 52,4 milijardi dolara u deonicama

  • 14.12.2017

  • 16:10

  • B92

  • 0

Kompanija Dizni objavila je danas da kupuje grupu medija i zabave Tventifrst sentjuri Foks (21st Century Fox) koju kontroliše porodica Merdok, za 52,4 milijardi dolara u deonicama, čime su okončane višenedeljne spekulacije o tom poslu. 

Generalni direktor Diznija Bob Ajger (Iger) koji je najavio odlazak u julu 2019. godine ostaće na svom mestu do 2021, prema saopštenju obe grupe.

Ukupna kupovina iznosi oko 66,1 milijardu dolara uključujući dug kompanije Foks od 1,7 milijardi dolara.

Prema konačnim uslovima sporazuma, Dizni kupuje televizijske i filmske studije Foksa, televizije Fox i National Geographic kao i Foksovu imovinu u inostranstvu odnosno indijsku televiziju Star, i 39 odsto udela koje Foks ima u evropskoj televizijskoj grupi Skaj, kao i Foksov udeo u video striming platformi Hulu.

Pre nego što se sprovede kupovina 21st Century Foks će izdvojiti radiodifuzni deo Fox Broadcasting televiziju i stanice, vesti Fox News, i sportske televizije kao pto je Fox Sports. Oni će formirati novu kompaniju. Činjenica da su Rupert Merdok i njegovi sinovi bili spremi da prodaju veći deo svog poslovanja koji su gradili godinama primljeno je kao šok u industriji zabave, navodi agencija AP. 

Ovom operacijom Kompanija Volt Dizni biće ojačana sadržajem i razonodom, navodi se u saopštenju. Grupa Dizni na ovaj način namerava da se bolje nosi sa konkurencijom od tehnoloških kompanija u biznisu zabave kao što je firma Netfliks (Netflix). 

Kako navodi AP dolazi do velikih promena u poslovima zabave. Televizija više nema monopol na zabavu u domu. Postoji Netfliks koji planira da potroši do osam milijardi dolara za programe iduće godine, zatim Amazon gradi svoju biblioteku i dao je veliki novac za televizijska prava za Gospodara prstenova. Fejsbuk, Gugl i Epl takodje investiraju u video.


pošaljite komentar

Nema komentara