Vesti iz sveta

22.05.2018. 12:51

B92

Autor: Nova Ekonomija

Dolar na maksimumu zbog pomirenja Kine i SAD

Dolar je zabeležio petomesečni maksimum u ponedeljak zbog olakšanja jer je smanjen rizik od izbijanja kinesko-američkog trgovinskog rata

To je podstaklo investitore da smanjuju svoje kratke pozicije prema američkoj valuti.

U odnosu na korpu šest glavnih valuta, dolar je ojačao za 0,4 procenta iznad 94 poena na kratko, prvi put od kraja decembra 2017. godine. 

Dolarski indeks se trgovao na nivou od 93,84 na prepodnevnom trgovanju. 

Jačanje dolara tokom proteklih nedelja je bilo iznenađenje za valutna tržišta, s obzirom da je za nešto više od mesec dana porastao za 5,4 procenta. 

Evro je oslabio pola procenta u odnosu na prethodni dan na 1,1717 dolara, što je najniži nivo od kraja novembra, pošto se rasprodaja italijanskih obveznica proširila i na periferna tržišta obveznica u Evropi. 

S druge strane, funta je pala za pola procenta na 1,3412 dolara, što je najniži nivo od 28. decembra, s obzirom na to da se tržišta pripremaju za podatke ove nedelje koji mogu ukazati na to da li će centralna banka Engleske uopšte povećavati kamatne stope u toku ove godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.