Vesti iz sveta

29.12.2014. 16:17

The Verge, B92

Autor: Nova Ekonomija

Kina blokirala Gmail

Ako se ovih dana zadesite u Kini i želite da proverite svoj Gmail nalog, nećete uspeti, jer je taj servis nedostupan, a pretpostavlja se da su za to zaslužni državni internet cenzori.
Problemi sa pristupom Gmailu traju već mesecima u Kini, a zvanični izveštaji Googlea pokazuju drastičan pad saobraćaja počev od 25. decembra. 
Iako zvaničnici nisu preuzeli odgovornost za to, poznato je da čuveni „veliki kineski firewall“ ograničava Kinezima pristup mnogim sadržajima na internetu, među kojima su i Google servisi Maps, Docs, Drive i Mail, ali i Facebook, Twitter i YouTube. 
Donedavno je bilo moguće zaobići „cenzore“ kroz IMAP, POP i STMP protokole, ali sada deluje da su te rupe „zatvorene“ i da je jedini spas pristup preko VPN-ova (virtuelnih privatnih mreža). 
Kako piše TheVerge, blokiranje Gmaila ne narušava samo slobodu govora, već i predstavlja komercijalni udarac na Google. 
„Mnogi imaju kompanijske naloge na Google mejl servisima, a ukoliko je komunikacija onemogućena, jasno je da će mnogi preći na druga rešenja“, kažu iz organizacije koja se bori za slobodu na internetu GreatFire.org.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.