Komitet Saveta Evrope pozvao Vatikan da procesuira pranje novca

  • 08.12.2017

  • 11:21

  • Beta

  • 0

Komitet Saveta Evrope za pranje novca Manival (Moneyval) pohvalio je vatikanske finansijske regulatore za efikasno obeležavanje sumnjivih transakcija ali i kritikovao tužilaštvo Vatikana jer nijedan slučaj pranja novca nije dospeo na sud.

Manival je danas objavio redovni izveštaj o pridržavanju Vatikana međunarodnim normama za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Vatikan je prihvatio postavljene zahteve da bi se oslobodio imidža poreskog raja i kao deo finansijskih reformi započetih u vreme pape Benedikta Šesnaestog.

U izveštaju je ponovljena glavna žalba iz 2015, da vatikansko tužilaštvo zamrzava imovinu u slučajevima sumnjivih transakcija ali da to ne prate krivični postupci.

Navodi se da je vatikanska Uprava za finansijske informacije od 2013. obeležila 69 potencijalno problematičnih transakcija, što je dovelo do otvaranja 27 istraga o kriminalu.

Međutim, osam istraga je zatvoreno bez iznošenja optužbi, šest je okončano bez optužnica, a nijedan slučaj pranja novca nije doveo do optužnice, samim tim ni do suđenja.

Jedan slučaj koji je dospeo na sud je sudjenje za proneveru nekadašnjem predsedniku i blagajniku vatikanske dečje bolnice. Bivši predsednik je osuđen na godinu dana uslovno zbog zloupotrebe položaja dok je bivši blagajnik oslobodjen.

Beleži se takođe da je vatikanska žandarmerija osnovala jedinicu finansijske policije kao i da je tužilaštvo zaposlilo pomoćnika s iskustvom u gonjenju finansijskih zločina.

pošaljite komentar

Nema komentara