Kompanije u Estoniji male, ali uspešne: Prosečna plata 1.200 evra

  • 13.03.2018

  • 15:44

  • B92

  • 0

Kompanije u Estoniji su male, ali su veoma dinamične i aktivne i traže da posluju na stranim tržištima, rekao je direktor Privredne komore Estonije, Mait Palts.

Kako je istakao Palts na Forumu o mogućnostima poslovanja Srbija-Estonija, većina estonskih kompanija su jako davno razumele da ako želite da budu uspešani - morate biti akrivni i gledati van granica svoje zemlje.

Robna razmena od 11 miliona evra godišnje, sa deficitom na srpskoj strani, ne pokazuje da zapravo postoji veliki potencijal za privrednu saradnju Srbije i Estonije, rekao je savetnik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

Učesnici foruma veruju i da će članstvo Srbije u EU dodatno otvoriti mogućnosti za estonska preduzeća.

"Srpska privreda je svesna šta je sve Estonija u privrednom razvoju uradila u zadnjih 10 do 15 godina", rekao je Vesović, dodajući da je privreda Estonije napravila sve digitalne servise.

"Ako uporedimo našu privredu i privredu zemalja EU na relativno smo dobroj poziciji", rekao je Palts.

On je istakao i da je estonska privreda pamtila i bolja vremena, ali i gora tokom finansijske krize koja ih je, kako kaže, snažno pogodila.

"Uspeli smo vrlo brzo da promenimo situaciju, prošle godine imali smo skroman rast, malo viši nego prethodnih godina. Ne postoji sektor koji dominira, proizvodnja je važna, IT, građevinski sektor, veleprodaja i maloprodaja - vrlo raznovrsna", objašnjava on.

U Estoniji posluju kompanije iz različitih sektora i u ovoj zemlji imaju šansu.

Prema listi poslovanja Svetske banke za 2017. godinu zauzeli su 12. mesto. Investitori se u ovoj zemlji osećaju bezbedno, a Paits kaže da se isto ophode i prema strancima i prema Estoncima, dakle nije bitno odakle je investitor.

Ono što je zanimljivo jeste da je u ovoj zemlji započinjanje poslovanja veoma jednostavno i lako.

Palts je na kraju istakao da je privreda Estonije stabilna i da dobro posluje, zauzima vrlo visoku poziciju u poslovnim rangiranjima. Po indeksu slobode su na 6. mestu, a prema lakoći poslovanja takođe zauzimaju visoku poziciju, dok je stepen korupcije na veoma niskom nivou.

pošaljite komentar

Nema komentara