Vesti iz sveta

14.05.2018. 08:28

B92

Autor: Nova Ekonomija

Otvoren novi rudnik metala u BiH nakon 30 godina

Britanska kompanija Mineko je u Olovu, u Bosni i Hercegovini, zvanično otvorila rudnik olova, koji je prvi novi rudnik metala u BiH nakon 30 godina.

To je ujedno i jedini sa podzemnom eksploatacijom metala u toj zemlji.

Na svečanoj ceremoniji ozvaničen je početak podzemne eksploatacije rudnika olova, koji nakon šest godina od dobijanja koncesije, više do 40 dozvola i oko šest miliona evra investicija britanske grupacije danas upošljava oko 120 ljudi, navodi se u saopštenju te grupacije. 

Ministar energetike, rudarstva i šumarstva Federacije BiH Nermin Džindić je, naglašavajući važnost ovakvih investicija, obećao dalju podršku resornog ministarstva u ubrzavanju procesa dobijanja ostalih dozvola, dok je đemal Memagić, načelnik Opštine Olovo, ocenio da je važnost ove investicije pomoć u razvoju lokalne zajednice. 

Direktor operacija Mineko grupe Dominik Roberts je rekao da će u rudniku biti primenjivana najbolja svetska praksa i savremena tehnologija koja će omogućiti da rudnik bude sigurno radno okruženje, bez štetnog uticaja na životnu sredinu. 

Naglašavajući zadovoljstvo što je Evropska unija dala svoj doprinos pokretanju ovog rudnika u Olovu kroz njen program za istraživanje i inovacije, pod nazivom Horizont 2020, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigermark je rekao da BiH ima ogroman potencijal za razvoj rudarstva. 

Britanska kompanija Mineko, otvaranjem novog rudnika u BIH, nastavlja rast i razvoj, s obzirom na to da je u 2017. godini u Bosilegradu, u Srbiji, u još jednom potpuno novom rudniku metala u regionu Zapadnog Balkana, počela probnu proizvodnju. 

Tako je Bosil-Metal postao prvi kompletno izgrađen rudnik sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji u poslednjih 40 godina. 

Pored Bosil-Metala, britanska kompanija Mineko sa partnerima je vlasnik u još dva rudnika olova i cinka u Srbiji – rudnika kod Gornjeg Milanovca i rudnika Veliki Majdan. 

U BiH, Mineko je, pored rudnika kod Olova, većinski vlasnik rudnika olova i cinka Gros s, i rudnika antimona kod Novog Goražda, gde sprovodi istražne radove. 

U Čelebićima kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i overen je elaborat o rudnim rezervama, zaključuje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.