Vrhovni tužilac odlučiće da li će podići optužnicu protiv Benjamina Netanjahua

  • 14.02.2018

  • 09:24

  • Beta

  • 0

Vrhovni tužilac Izraela Avihaj Mandelblit treba da odluči da li će po preporuci policije podići optužnicu protiv premijera Benjamina Netanjahua, osumnjičenog za korupciju.

Netanjahu može da ostane na dužnosti dok traje taj proces, što znači još mesecima. Međutim, on bi uskoro mogao da se suoči s pozivima da se povuče.

Izraelska policija je sinoć preporučila da Netanjahu bude optužen za primanje mita i izneveravanje poverenja u dva slučaja korupcije.

Time je okončana jednogodišnja istraga optužbi da je primio poklone vrednosti skoro 300.000 dolara od holivudskog producenta Arnona Milhana i australijskog milijardera Džejmsa Pakera.

Netanjahu je ljutito porekao optužbe, optuživši policiju za "lov na veštice" i najavio da će ostati na funkciji i da će čak nastojati da ponovo bude izabran.

Bivši premijer Izraela Ehud Barak, ljuti rival Netanjahua, pozvao ga je jutros da podnese ostavku, ocenivši da je dubina "korupcije užasavajuća".

Lider opozicione partije centra "Ješ atid" (Ima budućnosti) Jair Lapid koji je bio svedok, zatražio je takođe ostavku, rekavši da su "optužbe ozbiljne" i da mnoge od njih Netanjahu "čak i ne poriče".

Ključni članovi Netanjahuove konzervativne partije Likud su ga međutim podržali, a ministarka kulture Miri Regev zatražila strpljenje dok vrhovni tužilac razmatra slučaj.

U sličnim okolnostima pre desetak godina, Netanjahu, tada vođa opozicije, pozvao je tadašnjeg premijera Ehuda Olmerta da podnese ostavku tokom policijske istrage.

Policija je saopštila da je u istrazi nadjeno dovoljno dokaza da se protiv Netanjahua podigne optužnica za prvi "Slučaj 1000", kako je nazvan, primanja mita, prevare i iznevaravnja poverenja, jer je premijer primio poklone, uključujući cigare i šampanjac, u vrednosti od 214.000 dolara od holivudskog producenta Milhana i poklone vredne 71.000 dolara od australijskog milijardera Pakera.

pošaljite komentar

Nema komentara