Vesti iz sveta

31.05.2018. 08:23

B92

Autor: Nova Ekonomija

Za isti rad na istom mestu – jednaka plata za sve

Prema novim pravilima koje je prihvatio EP, radnici koje kompanije šalju na privremeni rad u druge države članice biće jednako plaćeni za rad na istom mestu.

‘Upućeni radnik’ je radnik koga je poslodavac privremeno uputio u drugu državu članicu radi pružanja određenih usluga, a usvojena reforma će osigurati njihovu bolju zaštitu i pravednu konkurentnost kompanija na tržištu, saopštio je EP.

Novim predlogom predviđeno je da se na upućene radnike primenjuju ista pravila za plaze kao u državi domaćinu, prema kojem se za isti obavljeni rad na istome mestu prima jednaka plata. Osim zakonskih odredbi, države članice mogu primenjivati regionalne ili sektorske kolektivne ugovore. Do sada je to bio slučaj samo u građevinskom sektoru. 

Put i smeštaj treba da plati komanija, a ne radnik iz svoje plate. Poslodavci će takođe morati da osiguraju da su uslovi smeštaja za zaposlene radnike primereni i u skladu s nacionalnim pravilima. 

Najveće moguće razdoblje za slanje radnika je 12 meseci uz moguće produženje od 6 meseci. Nakon tog razdoblja, radnik i dalje može da ostane u toj državi članici, te se na njega u potpunosti primenjuje radno pravo države članice domaćina. 

U slučaju prevare država članica trebalo bi da sarađuje i soigura da su upućeni radnici zaštićeni, u najmanju ruku u skladu s uslovima Direktive o upućenim radnicima. 

Za sektor međunarodnog cestovnog prevoza, koji je izazvao najviše podela, posebno između istočnih i zapadnih članica, odredbe ove direktive primenjivaćće se od datuma stupanja na snagu predstojećeg zakonodavstva za taj sektor, koji je uključen u Paket mobilnosti. Do tada će se primenjivati verzija Direktive iz 1996. godine. 

Države članice imaće dve godine da prenesu pravila u svoje nacionalne zakone te da pravila stupe na snagu, piše Jutarnji list.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.