Šefica misije OEBS: Bezbednost novinara ključno pitanje za postojanje nezavisnih medija

  • 06.12.2017

  • 12:07

  • Beta

  • 0

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković izjavila je u Novom Sadu da je bezbednost novinara ključno pitanje za postojanje nezavisnih i profesionalnih medija, kao i za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja.

"Bez ovih sloboda, a samim tim i bez kvalitetnih informacija od javnog interesa, nema daljeg demokratskog razvoja društva niti kulture civilnih vrednosti", kazala je Gordana Janković na konferenciji Medijske slobode i sudska praksa, u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Ona je izrazila nadu da će svi učesnici u implementaciji Sporazuma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, koji su pre godinu dana potpisali predstavnici novinarskih udruženja, Republičkog javnog tužilaštva i MUP-a Srbije, zajedno izaći rešenja za bolju komunikaciju i zajednički rad, koji će unaprediti bezbednost novinara u Srbiji.

Gordana Janković je kazala da je Misija OEBS-a sprema da i dalje pomaže tom procesu, organizuje adekvatne edukacije za novinare, pripadnike tužilaštva i policije.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da se Stalna radna grupa za bezbednost novinara nalazi u kriznoj fazi.

"Ulažemo ogromne napore da iscrpimo sve institucionalne mogućnosti, kako bismo i na taj način pokušali da zaštitimo novinare", kazao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, zajedničko medijima i pravosudju je da se veoma redovno u negativnom kontekstu pojavljuju u raznim izveštajima međunarodnim, uključujući i izveštaje Evropske unije.

"Vladavina zakona je tradicionalna i ključna boljka našeg društva. Najvažnija uloga medija i pravosudja jeste da su oni korektiv vlasti, odnosno prepreka zloupotrebi vlasti. Nesporazum izmedju medija i pravosudja najviše odgovara vlastima i oni uživaju u tome. Pravosudje treba da bude garant medijskih sloboda i slobode izražavanja", rekao je Sejdinović.

Konferenciju je organizovao NDNV uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

pošaljite komentar

Nema komentara