Antić: Srbija sve više koristi energiju iz obnovljivih izvora

  • 17.05.2018

  • 16:28

  • Beta

  • 0

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da se Srbija približava ciljevima na koje se obavezala u procesu pridruživanja EU i koje je postavila u oblasti energetike.

Srbija, naveo je on, sve više koristi energiju iz obnovljivih izvora, unapredila je proizvodne i prenosne kapacitete, podiže standarde u zaštiti životne sredine i sprovodi mere za efikasnije korišćenje energije.

Ministar se, zbog odlaska u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan, obratio video porukom učesnicima Konferencije Energetski efikasna Srbija u Beogradu i rekao da je "ova godina posebno važna, jer će se u rad pustiti vetropark od 250 megavata, a sledeće godine na mrežu će se priključiti još 250 megavata iz obnovljivih izvora.

"Očekujemo da ćemo se 2020. godine približiti cilju da se iz obnovljivih izvora proizvodi 27 odsto ukupno proizvedene električne energije", rekao je Antić.

Srbija, prema njegovim rečima, nije spadala u zemlje koje štede električnu energiju, ali je od pre nekoliko godina počela da je racionalnije koristi, jer država raznim merama motiviše na štednju s ciljem da se potrošnja snižava za jedan odsto godišnje.

Dodao je da je budžetski Fond za energetsku efikasnost, zajedno s lokalnim vlastima uspeo da unapredi energetsku efikasnost nekih javnih zgrada i da postigne prosečne uštede energije od 40 odsto.

pošaljite komentar

Nema komentara