Bajatović: Odluka Gasproma da poveća učešće u Gastransu ne znači promenu udela

  • 14.02.2018

  • 09:00

  • Politika

  • 0

Odluka borda direktora Gasproma da poveća učešće u preduzeću Gastrans koje se do pre desetak dana zvalo Južni tok Srbija ne znači promenu udela.

Ruska strana će naime i dalje biti većinski vlasnik sa 51 odsto kapitala, a srpska strana će imati 49 odsto, potvrdio je za današnju Politiku generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

"Reč je o dokapitalizaciji Gastransa, ali tako da prava i udeli u kompaniji ostaju isti. Dakle, ništa se neće menjati. Cilj je da preduzeće Gastrans ponovo bude aktivni privredni subjekat u skladu sa domaćim zakonodavstvom", objasnio je Bajatović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, objašnjavajući šta tačno znači dokapitalizacija firme bez menjanja vlasničke strukture, kaže da to znači da su obe strane uložile novac proporcionalno svojim udelima.

On kaže da to nije ništa neobično u poslovanju.

Mnogo je važnije da li će novoaktivirana firma Gastrans graditi neki od mnogobrojno najavljivanih gasovoda, kako ne bi završila kao prethodna firma Južni tok Srbija, kaže Savić.

On dodaje da sve ovo mora pravno da bude završeno, kako bi Gastrans bio spreman ukoliko se bude gradio Turski tok preko Srbije.

"Da li će biti Turskog toka preko Srbije to će zavisiti od Brisela i Vašingtona, odnosno njihove politike, mada sumnjam da će dozvoliti da ruski gas uskoro poteče ovim delom Balkana, ali i Evropom. Za nas je dobro što se sada i Turska kao velika sila i članica NATO pita za ove stvari", rekao je Savić.

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić naglasio je da stvari o kojima je Savić pričao mogu da dogoditi nakon što Evropska unija jasno kaže da nema ništa protiv gradnje gasovoda.

"Sa produžetkom Turskog toka preko Balkana, Srbija ne samo da će postati tranzitna zemlja, već sa adekvatnim kapacitetima za skladištenje gasa može da bude značajno skladište", poručio je Vuletić.

Za sada je izvesno da će ruski Gasprom završiti dve cevi Turskog toka od po 15,750 milijardi kubnih metara gasa, najkasnije do 20. decembra 2019. godine, navodi Politika.

pošaljite komentar

Nema komentara