Vesti iz zemlje

17.06.2018. 10:28

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Crvena paprika je blago i brend Srbije

Crveno zlato je sinonim za malinu. Međutim, jedna povrtarska kultura može se nazvati crvenim blagom i brendom Srbije. U Srbiji se proizvede oko 3.000 tona crvene paprike i sve se uglavnom proda na svetskom tržištu.

Porodica Dušana Hajdina iz Martonoša začinsku papriku proizvodi i prerađuje gotovo pola veka.

U Srbiji se godišnje proizvede oko 3.000 tona, većinom u Vojvodini, a sve što se napravi, proda se pretežno na svetskom tržištu.

Hajdin ističe da je martonoška paprika jedna od najboljih na svetu, što je i priznato.

„Po boji, po aromi i ukusu je vrhunska. Malo prodajemo na domaćem tržištu. Izvozimo u zemlje EU, Ameriku, Australiju. Naša paprika je skuplja od svetske, ali svi uzimaju našu papriku, da bi popravili kvalitet lošijih paprika“, kaže Hajdin.

Robert Sabo više od 20 godina sadi začinsku papriku. Ovogodišnjom otkupnom cenom od 45 dinara za kilogram prvoklasne paprike je zadovoljan.

„Posle mnogo godina cena paprike je podignuta. Proizvodnja paprike je složen posao, ali se isplati da se radi.Ova godina će biti dobra, jer paprika voli kišu i sunce“, kaže Robert Sabo, proizvođač iz Novog Kneževca.

„Nedostatak radne snage najveći problem“

Obojica sagovornika saglasni su da je najveći problem u proizvodnji i preradi ove povrtarske kulture – nedostatak radne snage.

„Jedan od najvećih problema je branje paprike. Ona se mora brati ručno, ako hoćemo da dobijemo kvalitetnu papriku“, objašnjava Hajdin.

Robert Sabo kaže da će saditi papriku dok ima radnika. „Čim se stvari promene, nećemo raditi, jer bez ljudi ne možemo proizvoditi papriku“, ukazuje Sabo.

Državnih podsticaja za proizvodnju začinske paprike – nema, kao ni izvoznih stimulacija. U Martonošu tvrde da vredi ulagati u taj posao.

„Sa malom pomoći mogla bi da se poveća površina pod paprikom, gde bi se zaposlilo i dosta ljudi i to bi sve išlo nekom sigurnom uzlaznom putanjom“, smatra Hajdin.

Mađarski naučnik Albert Sent Đerđ pre 80 godina dobio je Nobelovu nagradu za otkriće vitamina C.

Ovaj vitamin izolovan je baš iz začinske paprike iz Martonoša, srpske prestonice ove povrtarske kulture.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.