Vesti iz zemlje

11.05.2018. 15:03

B92

Autor: Nova Ekonomija

Devizne rezerve NBS u aprilu iznosile 10,43 miilijarde evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile oko 10,43 miilijarde evra, za 194 miliona evra više nego na kraju marta, saopštila je NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 189 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, i gotovo je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. 

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su oko 8,63 milijarde evra, što je za 165 miliona evra više nego prethodnog meseca. 

Povećanje deviznih rezervi, kako je saopšteno, ostvareno u ambijentu prevremenog razduženja države prema poveriocima Londonskog kluba (odliv u iznosu 130,9 miliona evra) i neto razduženja po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu (odliv 24,4 miliona evra). 

Najveći doprinos povećanju deviznih rezervi potiče od priliva po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu (kupovina 215 miliona evra). 

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosila je 472,3 miliona evra i bila je za 370,5 miliona manja nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 2,75 milijardi evra. 

U aprilu je dinar nominalno ojačao prema evru od 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 205 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.