Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd stavila poklon na beogradsku jelku, najskuplju na svetu

  • 22.12.2017

  • 13:25

  • N1

  • 0

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd danas je na novogodišnju jelku u centru Beograda, oko koje je izbila afera zbog visoke nabavne cene, okačila improvizovani novogodišnji poklon na kojem se gradonačelnik Siniša Mali optužuje da stoji iza ugovora kojim je firma Kip lajt na tenderu dobila posao postavljanja tog ukrasa.

Na jelci se nalazi džak s poklonom na kojem piše: "Sinišina jelka, 83.000 evra, model 2017/2018". 

Komunalne službe, međutim, skinule su ubrzo "nakit" kojim je inicijativa ukrasila jelku.

Ta organizacija se pozvala na saznanja portala pistaljka.rs, prema kojima je nakon nabavke jelke u vrednosti od 10 miliona dinara ista firma dobila novi posao u vrednosti od 23 miliona dinara, na tenderu na kojem je ponovo bila jedini ponuđač.

"Prevara je očigledna, uhvaćeni su u krađi, zahtevamo odgovornost", navodi se u saopštenju i podseća da je Inicijativa protiv preduzeća "Keep light" i gradonačelnika Malog već podnela dve krivične prijave zbog nameštanja tendera za nabavku novogodišnje rasvete 2016. i 2017. godine. 

"Otkrivena zloupotreba pri nabavci jelke za čak 83.000 evra, još jedan je dokaz da se ne radi o slučajnosti, već o dobro uigranom poslu, što govori i nastavak saradnje sa ovom firmom. Grad Beograd novogodišnju rasvetu nabavlja isključivo od firme 'Keep light' još od 2002. godine, a saradnja ide dotle da se u tenderima čak koriste i fotografije artikala ovog prodavca, što i omogućava pobedu ovog ponuđača", navela je Inicijativa i dodala da je za potrebe rasvete 2014. godine potrošeno oko tri miliona dinara, a 2016. godine čak 200 miliona.

Inicijativa je optužila gradonačelnika Malog da izjavom da će ugovor za jelku biti raskinut pokušava da izbegne odgovornost. 

"Uhvaćen u delu krađe, on poručuje javnosti: 'Dobro, vratiću'. Ali, mi ne smemo to da prihvatimo i zato zahtevamo da Više javno tužilaštvo postupi po svim krivičnim prijavama koje smo do sada poslali kao i po onim koje ćemo ovim povodom u najskorijem roku podneti", navodi se u saopštenju.

pošaljite komentar

Nema komentara