Još se ne zna koliko će kafa poskupeti u 2018. godini

  • 07.12.2017

  • 14:27

  • B92

  • 0

U Srbiji će od januara biti uvedene akcizne markice za kafu, pa se nameće pitanje da li će novi namet dovesti do poskupljenja omiljenog napitka u zemlji.

Ako se tome doda i rast akciza na kafu, koja se redovne usklađuje početkom svake godine za iznos inflacije u prethodnoj, onda je izvesnost poskupljenja još veća.

Poskupljenje inicirali  Atlantik grupa, Štraus adriatik i Nestle

Proizvođači se za sada ne izjašnjavaju o eventualnom povećanju cena, pre svega jer se još ne zna koliko će iznositi trošak za akcizne markice. 

Kako B92.net saznaje, veliki proizvođači će pokušati da nađu način da se taj novi izdatak ne prelije na potrošača ukoliko cena same markice koju bi trebalo da odredi država, ne bude nerealno velika. 

Tim pre, što su inicijatori njenog uvođenja bili upravo najveći proizvođači Atlantik grupa, Štraus adriatik i Nestle, koji i drže najveći deo tržišta Srbije, kako bi se smanjila siva zona poslovanja i nelojalna konkurencija. 

Nikolić: Uvođenje akciza ne mora da dovede do poskupljenja u malooprodaji

Ekonomista Ivan Nikolić ocenio je da uvođenje akciznih markica na kafu ne mora da izazove poskupljenje u maloprodaji jer bi taj trošak mogli da namire prodavci, umesto da ga prenesu na potrošače, pošto cena sirove kafe nije promenjena od prošle godine. 

Akciza na neprženu kafu trenutno iznosi 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu i od tog poreza se očekuje četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnom budžetu iduće godine. 

Đogović: Kafa će ipak poskupeti

Ekonomista Saša Đogović, pak smatra, da će do povećanja cene kafe ipak doći. 

"Ako pogledamo oktobar 2017. na oktobar prošle godine, cena u kategoriji čaj/kafa/kakao porasla je za 8,9 odsto i to povećanje dominantno se odnosi na kafu", navodi Đogović za B92.net. 

To bi, prema njegovim rečima, moglo da čak i poveća prodaju kafe slabijeg kvaliteta na pijacama i tu svoju ulogu svakako ima inspekcija, koja bi to trebalo da sankcioniše. 

U svakom slučaju, reč je o proizvodu neelastične tražnje i uz poskupljenje kafe ne bi trebalo očekivati da se smanji poromet, smatra Đogović.

pošaljite komentar

Nema komentara