Ljajić: Potencijali Srbije za izvoz mesa mnogo su veći problem

  • 13.03.2018

  • 14:08

  • B92

  • 1 komentar

Potencijali Srbije za izvoz mesa mnogo su veći problem, nego što ima problema sa plasmanom te robe u inostranstvu, kaže ministar Rasim Ljajić.

"I sigurno postoji mnogo veća potreba za našim mesom, nego što su naši potencijali u ovom trenutku. Samo da vas podsetim da mi imamo kvotu za izvoz goveđeg mesa, tzv. ‘baby beef’ na tržište EU od 8.700 tona, a da smo prošle godine izvezli svega 400 tona mesa”, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Kako je precizirao, Srbija je najviše mesa izvezla u zemlje regiona, a ukazuje i da od januara ove godine imamo i 5.000 tona mesa u slobodnoj trgovini sa Turskom i taj izvoz je krenuo od prošlog ponedeljka.

I to, kako je naglasio uprkos činjenici da taj sporazum nije još ratifikovan, ali je Turska izrazila spremnost da se i pre ratifikacije otpočne sa izvozom mesa na tržište Turske.

"Da pojednostavim, u ovom trenutku, mnogo veći problem su naši potencijali mogućnosti za izvoz, nego što su problemi sa plasmanom te robe i sigurno postoji mnogo veća potreba za našim mesom, nego što su naši potencijali u ovom trenutku", rekao je on.

"Velike su mogućnosti poljoprivrede, naši instituti i Novog Sada, posebno za izvoz semena pšenice, kukuruza, saradjivali su sa Iranom i nadam se da je pred nama jedan period mnogo intenzivnije saradnje, kada govorimo o izvozu poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Ljajić.

pošaljite komentar

1 komentar

  • Mladen Popović

    Poštovani učesnici teme o izvozu mesa, Kako najbrže obezbediti potrebne količine mesa za izvoz? Predlog za rešenje potrebne količine mesa za izvoz rešiti neposredno demokratski: a)Na svim sredstvima informisanja da Ministarstvo postavi broj telefona, adresu na koju se mogu javiti svi proizvođači mesa u Srbiji. Ciljna grupa da budu proizvođači stoke, koji trenutno imaju stoku u torovima, katunima... b)Ministarstvo da formira mešovitu Srpsko-Tursku inspekcijsku grupu, sa zadatkom da po pozivu izlazi na teren, dođe do proizvođača i izvrši sav inpekcijski pregled: mesta uzgoja stoke, vrste ihrane i same stoke. Nakon pregleda se odobrava , ili ne odobrava posao c)Obezbeđuje prevoznika stoke do klanice, vrši prijem stoke i merenje težine stoke. d)Utvrđuje narednu isporuku stoke-obavezujuće vreme i broj grla... e)Ako je moguće,kao dobatni predlog, nudi projekat uzgoja stoke Srbima sa Kosovu i Metohiji; prilikom zadnje posete predsednika Srbije Pokrajini, neki ljudi (zaboravio sam opštinu) su saopštili Predsedniku da im je potrebna pomoć u obliku održivog projekta bilo koje proizvodnje. Sav posao obaviti što neposrednije; prve zahteve nadređenima saopštava-pokreće ministar Rasim Ljajić. Nakon sprovedene procedure lako se dolazi do traženog odgovora. Srdačan pozdrav i dobro zdravlje, dipl. maš. Inž. Mladen Popović gradiuinflaciji. wordpress.com