Malinari protestovali ispred Vlade Srbije

  • 25.12.2017

  • 19:51

  • Beta

  • 0

Proizvođači malina iz Užica, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i Ivanjice dogovorili su se s predstavnicima Vlade Srbije da 25. januara razgovaraju sa otkupljivačima, vlasnicima hladnjača o ceni maline za narednu godinu i o mogućnosti doplate za ovu godinu. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su preduzeli sve korake po pitanju ranije dogovorenog.

Članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice koje se bave uzgojem malina protestovali su ispred Vlade Srbije nezadovoljni što su ove godine maline prodavali po 135 dinara, a prošle godine su bile 240 dinara.

Predsednik tog udruženja Petar Štakić rekao je da su tokom puta iz Vlade Srbije obavešteni da će ih predstavnici Vlade Srbije primiti na razgovor. On je rekao da ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nije bio na razgovoru, već državni sekretari i da je dogovoreno da u januaru sledeće godine ponovo razgovaraju s otkupljivačima kako bi se ovogodišnje otkupne cene povećale bar do 180 dinara po kilogramu.

"Dogovoreno je i da se pokrene formiranje Nacionalnog saveta, što je jedan od zahteva, koji treba da se bavi rešavanjem problema oko prometa maline", rekao je Štakić.

Dodao je da je odbačen zahtev za obeštećenjem proizvođača malina zbog mraza i suše i da im je rečeno da nema mogućnosti za nadoknadu štete.

Proizvođač malina iz Prijepolja Indira Alomerović rekla je da je pre tri godine pozajmicom i kreditom podigla malinjak na tri hektara da bi zaposlila troje dece koja ne mogu da nađu posao i proizvodnju tog voća pretvorila u porodični biznis.

"Uložila sam 20.000 evra jer vlast poziva mlade da se vrate na selo i obećava subvencije, ali do njih može da dodje onaj ko već ima para", rekla je Alomerović.

Od nje kao početnika, kako je rekla, država traži da sve sama finansira i tek posle toga je moguće dobiti subvenciju.

"Da bih dobila finansijsku podršku države traže da kupim visokosortnu sadnicu, koja je pet puta skuplja od obične i kada podignem malinjak, podnesem račune na uvid da bih dobila novac", rekla je Alomerović.

Ona je dodala da joj subvencije ne bi ni trebale kada bi imala novac da podigne malinjak.

pošaljite komentar

Nema komentara