Ministarstvo: Uvoz kruške u Rusiju nije zabranjen, već privremeno obustavljen

  • 14.02.2018

  • 12:17

  • Beta

  • 1 komentar

Uvoz kruške u Rusiju nije zabranjen već privremeno obustavljen dok ekspertski timovi obe strane ne obave konsultacije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo se oglasilo povodom odluke Ruske služba za fitosanitarni nadzor da privremeno zabrani uvoza krušaka iz Srbije, zbog sumnje da su uvezene iz trećih država.

Ta služba je navela da je tokom provera uvoza krušaka iz Srbije u februaru ove godine našla sortu "konferencija" koja nije karakteristična za Srbiju.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je navelo da u februaru nije bilo izvoz krušaka narusko tržište, dok je nekoliko manjih isporuka bilo u januaru, a da se najviše kruške izvozi se u periodu septembar - decembar.

"Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja očekuje da će se intezivnom komunikacijom sa ruskom stranom brzo razrešiti sve nedoumice. Punom saradnjom obe strane kroz zajednički monitoring koji se sprovodi na zajedničkim tačkama pregleda, ruska strana može da se uveri u znanje i stručnost naših inspektora kao i kapacitete proizvođača i izvoznika", istaklo je Ministarstvo

pošaljite komentar

1 komentar

  • sasa

    nije sija nego vrat!