Vesti iz zemlje

16.06.2018. 11:49

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

MMF saglasan sa ukidanjem Zakona o privremenom umanjenju penzija

Međunarodni monetarni fond saglasan je sa idejom da se ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija koji je uveden tokom krize kao hitna mera.

To za današnju Politiku kaže šef kancelarije MMF u Beogradu Sebastijan Sosa.

„Takođe smo saglasni i sa idejom da penzioneri s nižim primanjima, koji neće osetiti korist od ukidanja ovog zakona, dobiju neko povećanje prihoda, ali koliko će ono biti, zavisiće od fiskalnog prostora u budžetu“, kaže Sosa.

O tome ćemo pregovarati u septembru, kada budu otvoreni razgovori o budžetu za 2019. godinu. U budućnosti kada se krizne mere ukinu, verujemo da povećanja penzija treba da budu linearna, kaže Sosa, odgovarajući na pitanje da li je za MMF prihvatljiva ideja po kojoj će, nakon ukidanja kriznog zakona, samo penzioneri s nižim primanjima dobiti povišice .

Na pitanje da li je Vlada Srbije rešavanjem jednog pravnog problema upala u drugi, jer nakon ukidanja kriznog zakona neće svi penzioneri dobiti povišice, Sosa odgovara:

„Kada je o pravnim rizicima reč, mi nismo stručnjaci za tu oblast ali smo shvatili da vlada priprema različite opcije kako bi minimizirala eventualne pravne rizike“.

To znači da je za MMF prihvatljiv finansijski paket koji je lansirao predsednik Aleksandar Vučić, ali da Fond još ima izvesne rezerve kada je o procentu uvećanja nižih penzija reč, piše Politika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.