MUP menja stare kamere koje su ranije postavljene u Beogradu

  • 27.12.2017

  • 16:27

  • 0

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je započeta prva faza obnavljanja video-nadzora, koja podrazumeva zamenu isključivo starih kamera MUP-a, koje već postoje u Beogradu, i da neće biti postavljanja kamera na novim lokacijama. Te kamere nemaju veze sa onima koje su se prethodnih dana pojavile u Beogradu.

Podsetimo, pojedini mediji pisali su ranije da su u Beogradu postavljene 32 nove kamere za saobraćajne prekršaje, što je MUP ranije demantovao, navodeći da nijedna nova kamera zа detekciju sаobrаćаjnih prekršаjа nije postаvljenа od 2011. godine.

Na pisanje medija reagovao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. On kaže da je u toku postupak nadzora prema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Gradskoj upravi grada Beograda, zbog vesti o postavljanju više desetina kamera na ulicama Beograda.

Šabić je naveo da su u komunikaciji sa predstavnicima MUP-a već pribavljene informacije da MUP ne stoji iza postavljanja ovih kamera, te je postupak nadzora prema ministarastvu pokrenut praktično samo radi pribavljanja formalne potvrde.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je današnje obraćanje potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, koje se odnosilo na postavljenje video nadzora, potpuno netačno interpretirano u pojedinim medijima, što se lako može ustanoviti pregledom snimka sednice.

Kako su naveli, ministar Stefanović je jasno rekao da je u Beogradu, u okviru pilot projekta "Bezbedan grad", započeto obnavljanje video nadzora koji u prvoj fazi isključivo podrazumeva zamenu starih kamera. Ministar je nedvosmisleno precizirao da to podrazumeva isključivo zamenu kamera MUP-a, koje već postoje u Beogradu, a ne i postavljanje kamera na novim lokacijama, kako su neki mediji preneli, dodavši da je "time rešena misterija kamera koje su prethodnih dana postavljene širom prestonice", navodi se u saopštenju.

"Prva faza podrazumeva zamenu starih kamera, dakle isti broj kamera koji postoji danas u Beogradu biće samo zamenjen novim kamerama, neuporedivo veće rezolucije, koje imaju mogućnost ne samo povećane rezolucije i boljeg zumiranja tablica, već upotrebe novog softvera koji će moći da detektuje automatski tablice, vozila, čak ukoliko se to bude pokazalo svrsishodno, naravno u skladu sa našom zakonskom regulativom, i softver za prepoznavanje lica", rekao je ministar Stefanović na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

On je precizirao da će policija time moći mnogo efikasnije da vrši pretragu lica za kojima sudovi raspisuju potrage, naravno veoma oprezno u skladu sa našim propisima.

"Zato predlažemo i nove zakone koji faktički omogućavanju vođenje različitih evidencija u skladu sa zakonom, da time ne narušimo lična prava građana, a da učinimo da policija bude efikasnija. Umesto da imamo policajce koji će danonoćno dežurati na nekoj raskrsnici, to će raditi kamera koja će blagovremeno davati podatke. Mi ćemo, u naredne tri godine, proširiti taj broj kamera, ne samo u Beogradu", objasnio je ministar.

Stefanović je dodao da MUP namerava i da pokrije granične prelaze i najfrekventnije putne pravce u zemlji i da tako povećamo bezbednost svih građana. "Iskustva iz Evrope i sveta pokazala su da veći broj tehnički upotrebljenih sredstava smanjuje stopu opšteg kriminaliteta. Tako da mislim da je ovo dobar potez koji Ministarstvo radi", istakao je Stefanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, još jednom napominje, da nije postavilo nijednu novu kameru u Beogradu za detekciju saobraćajnih prekršaja od 2011. godine kada je ovaj sistem pušten u rad. U Beogradu postoji 14 kamera za otkrivanje saobraćajnih prekršaja. Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova ove godine u Beogradu nije postavilo ni kamere druge namene na nekoj novoj lokaciji.

pošaljite komentar

Nema komentara