Ne da(vi)mo Beograd: Pritisci i pretnje na nas se intenziviraju svakim danom

  • 13.02.2018

  • 09:49

  • 0

Pritisci i pretnje na Inicijativu Ne davimo Beograd se intenziviraju svakim danom, saopštili su njeni aktivisti.

"Samo u poslednjih 24 časa, prepoznatljivim rukopisom je išarana izložba Koraksovih karikatura koju smo postavili pre nekoliko dana, naš kandidat za odbornika je u kasnim večernjim satima primio preteći anonimni poziv i naši ljudi su napadnuti od strane maskiranih provokatora", navode u Incijativi.  

Oni dodaju da je agresivni i krupni čovek sa maskom Putina preko lica nasrnuo je na njih dok su stajali ispred deponije u Vinči i ukazivali na štetne posledice dogovorene izgradnje spalionice otpada.

"Ovaj bizarni incident je samo poslednji u nizu napada, pretnji i podmetanja koje svakodnevno preživljavamo. Nas ova orkestrirana kampanja neće odvratiti od namere da Beograd vratimo njegovim građanima, kao što nas iste te sile i taktike nisu pokolebale u mesecima kada smo protestvovali protiv gradske vlasti. Svaki njihov napad nas čini solidarnijim i istrajnijim. Za naš grad!", kažu aktivisti.

Aktivisti su danas blokirali ulaz u deponiju u Vinči na sat vremena i poručili da se ne mire sa namerama grada da izgradi spalionicu i da na taj način enormno zaduži gradski budžet za preko 38 miliona evra godišne u narednih 30 godina.

"Blokadom ulaza i izlaza sa deponije u Vinči želeli smo da pokažemo da nećemo ćutati dok se cene usluga odnošenja otpada četiri puta povećavaju, uništava reciklažna industrija i ugrožava kvalitet vazduha koji dišemo. Spalionica neće proći!", navode.

Privatizacija deponije u Vinči i izgradnja spalionice za grad Beograd donose ogromne finansijske obaveze (od preko 38 miliona evra godišnje), kako za sam Grad tako i za kućne budžete građana i građanki.

"Ako ste do sada plaćali račun za odnošenje otpada 150 dinara, u skoroj budućnosti ćete za ovu stavku izdvajati 600 dinara. To je poskupljenje od čak četiri puta. Ova ekološka i ekonomska katastrofa će imati dugoročne i nesagledive posledice po budžet Grada i živote građana. Zbog svega toga smo odlučili da blokiramo deponiju i da pošaljemo jasnu poruku da će inicijativa Ne davimo Beograd braniti interese građana, a ne interese  privatnog investitora kome je postojeća gradska vlast potpisivanjem štetnog ugovora omogućila zaradu od preko 1 milijarde evra u narednih 30 godina", navode oni i dodaju:   

"Naš plan za upravljanje otpadom je baziran na zaštiti interesa građana i građanki Beograda. Zalažemo se za novi, pravičniji sistem naplate otpada - po količini generisanog otpada, a ne prema kvadratnom metru stambene jedinice. Ovaj sistem podstiče građane i građanke da više sortiraju otpad. Umesto spaljivanja otpada uvešćemo sistem za sortirano sakupljanje otpada, koji će podstaći reciklažu i kompostiranje. Tako ćemo omogućiti pokretanje zelene ekonomije što predstavlja ekološki prihvatljiviji, ekonomičniji i održiviji sistem za upravljanje otpadom, uz otvaranje radnih mesta u zelenoj ekonomiji. Želimo sistem integrisanog upravljanja otpadom na celoj teritoriji Beograda. Radićemo na unapređenju infrastrukture za prikupljanje komunalnog otpada u svim delovima Beograda, posebno u prigradskim područjima koja trenutno nisu deo sistema za prikupljanje otpada i gde nastaju divlje deponije. Saniraćemo i zatvoriti postojeće odlagalište u Vinči i otvoriti uređeno odlagalište u skladu sa standardima zaštite životne sredine", kažu u Inicijativi.

Tokom sanacije iskoristiće deponijski gas za dobijanje energije i izgraditi postrojenje za kompostiranje bio-otpada. Prirodno đubrivo (kompost) koristilo bi se za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Beogradu. 

pošaljite komentar

Nema komentara