Poglavlje 30 otvoreno, dva uslova za zatvaranje su članstvo Srbije u STO i usvajanje Akcionog plana

  • 13.03.2018

  • 14:18

  • B92

  • 0

Šefica Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže da nema bojazan za dobar rad nakon otvaranja poglavlja 30, koje se odnosi na spoljne ekonomske odnose,iako postoje tvrdi uslovi za zatvaranje tog poglavlja, pre svega članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Srbija je u decembu prošle godine otvorila poglavlje 30, a dva merila za zatvaranje poglavlja su članstvo Srbije u STO i usvajanje Akcionog plana u pogledu usklađivanja zakonodavstva i pravnih tekovina EU u toj oblasti.

Kako je rečeno na skupu, pistupanjem EU, Srbija će praktično ukinuti sve sporazume o slobodnoj trgovini koje ima zaključene sa trećim zemljama, a pored toga sporuzume o ekonomskoj saradnji koji u sebi sadrže klauzulu najpovlašćenije nacije ćemo morati ili da otkažemo ili da izmenimo.

To će sve biti definisano Akcionim planom, koji je drugo merilo za zatvaranje.

Srbija, inače, 127 sporazuma o ekonomskoj saradnji, a u "90 i nešto” nalazi se ta klauzula.

U vezu sa tim, Miščević je navela da Akcioni plan nije neuobičajen kriterijum, a podrazumeva da je potrebno napraviti potpuni plan uključjući ukidanje važenja sporazuma o slobodnoj trgovini.

To je, navela je, pitanje koje može da otvori ozbiljnu političku raspravu i o tome treba razgovarati.

"Moja je ubeđenost, i pored dosta tvrdih uslova za zatvaranje poglavalja, a to je članstvo u STO, i nemam bojazan za dobar rad nakon otvaranja poglavlja, jer je u rukama sposobnih ljudi koji se u to razumeju”, rekla je Miščević na skupu "Otvaranje poglavlja 30 - šta nam predstoji?".

Miščević je navela da u novoj Strategiji za Zapadni Balkana koja je nedavno predstavljena imamo okvirnu, potencijalnu godinu za članstvo u EU - 2025. što, prema njenim rečima, znači da do 2023. godine moramo završiti pregovarački proces.

Kako je dodala, godinu i po do dve godine potrebno je da države članice ratifikuju sporazum, kao i za ratifikaciju i referendum u Srbiji.

"To znači da nema previše vremena, kako bismo ispunili merila, završili pregovore o članstvu sa STO i prevazišli sva pitanja koja i dalje stoje”, rekla je Miščević.

pošaljite komentar

Nema komentara