Vesti iz zemlje

03.01.2017. 16:39

Večernje Novosti

Autor: Nova Ekonomija

‘Rudnik i flotacija’ posle privatizacije postao jedan od najboljih rudnika

Preduzeće Rudnik i flotacija na istoimenoj planini „iskopava“ sve veće poslovne i uspehe u bezbednosti rudara na više od 400 metara pod površinom zemlje.

Najvažniji je rudnik olova, cinka i ponešto srebra u Srbiji.

Od 2004. kada ga je kupio beogradski „Kontango“, prvi je privatni rudnik obojenih metala u Srbiji posle Drugog svetskog rata, pišu Večernje novosti. 

Za svetske i domaće nadležne ustanove – USAID, Privrednu komoru Srbije, Ministarstvo energetike, Regionalnu privrednu komoru, ovo je jedna od pet najboljih privatizacija u Srbiji. 

Do privatizacije, „Rudnik“ je bio na ivici poslovnog ambisa. Posle nje, plate su šest puta veće, udvostručeni iskop i prerada rude, zaposleno više od stotinu novih radnika, uz stalna ulaganja u modernizaciju tehnologije i rada. 

„Na dan privatizacije, u Rudniku je bilo 295 zaposlenih, danas ih je 428. Tokom 2016. u osnovna sredstva uloženo je 59 miliona dinara. Podizvođači istražnih bušenja izbušili su 3.085 metara bušotina, za to smo platili 34 miliona dinara. U sopstvenoj režiji, izbušili smo 22.000 metara bušotina, 115 odsto više od planiranih. Pronađeno je 137.000 tona novih zaliha rude. Ovogodišnja proizvodnja rude i njena prerada ostvarene su sa 104 odsto“, kaže direktor Rudnika Aco Ilić. 

Prosek plata je 49.000 dinara, rudari najbolji po učinku zarađuju 100.000. Ove godine desile su se četiri povrede na radu, lakše, dok ih je pre privatizacije Rudnika godišnje bilo više od 30. Ruda se izvozi u Bugarsku, bakarni koncentrat u Kinu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.