Sloga: Kajzen dve godine krši zakon

  • 17.05.2018

  • 12:48

  • N1

  • 0

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" osporili su tvrdnje da nije bilo pritužbi radnika turske fabrike "Kajzen" u Smederevu.

"Inspekcija je i ranije izlazila i kontrolisala radnike kojima je menadžment fabrike predhodno na papiru sugerisao šta će da odgovaraju na pitanje", navodi se u saopštenju.

Sindikat, takođe, osporava navode poslovodstva kompanije da se prošlonedeljna spontana obustava rada zbog nesporazuma oko vremena isplate za rad u "režimu preraspodele radnog vremena".

"Tvrdnje menadžmenta da su sve svoje obaveze prema zaposlenima po osnovu preraspodele radnog vremena ispunili u potpunosti i na vreme je veoma cinično, jer se radi o klasičnoj zloupotrebi radnika kroz termin "preraspodela radnog vremena”, kaže se u saopštenju.

Sloga smatra da ta kompanija treba da bude "predmet interesovanja institucija države" i da se utvrdi "kako su dve godine kršili zakon". Neka pokažu sva pisana "rešenja o preraspodeli radnog vremena” koje su uručivali radnicima pre spontane obustave rada, kaže se u saopštenju.

Radnice turske fabrike tekstila "Kajzen" u Smederevu obustavile su 11. maja proizvodnju zato što im nije, kako su navele, isplaćena zarada i naknada za prekovremeni rad za šest meseci.

Oko 300 radnica ima ugovore na određeno vreme, plate su oko 25 hiljada dinara, radi se dnevno i po 12 sati, često i subotom i nedeljom, a poslodavac je zabranio sindikat.

Tekstilna firma "Kajzen", kao deo turske kompanije "Kardem", u Smederevu je pokrenula proizvodnju pre dve godine i tada je najavljeno da će već za godinu dana imati oko 800 zaposlenih.

pošaljite komentar

Nema komentara