Sporazum EIF-a i Crédit Agricole Srbija:50 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća u Srbiji

  • 17.05.2018

  • 16:35

  • 0

Danas su Evropski investicioni fond (EIF) i Crédit Agricole Banka Srbija AD Novi Sad (CAS) potpisali sporazum o garanciji za InnovFin za SME, kako bi podržali inovativna mala i srednja preduzeća (MSP) male i srednje veličine u Srbiji.

Novi InnovFin sporazum će omogućiti CAS-u da obezbedi zajmove inovativnim kompanijama u naredne dve godine uz podršku garancije koju pruža EIF i Horizon 2020, okvirni program EU za istraživanje i razvoj.

InnovFin garancija pokriva 50% svakog kredita koji je isplaćen od strane CAS-a, a očekuje se da generiše ukupni kreditni portfolio do 50 miliona evra koji podržava preko 100 inovativnih malih i srednjih preduzeća male i srednjie veličine.

Potpisivanje ovog garantnog ugovora InnovFin objavljeno je danas na samitu Zapadnog Balkana u Sofiji (Bugarska), u organizaciji premijera Bugarske Bojka Borissova.
Ovaj događaj okupio je lidere vlada iz zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana, sa fokusom na probleme sa povezivanjem u transportu, energiji i digitalnoj infrastrukturi.

Izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert je rekao ovim povodom:

"Oduševljeni smo što smo danas, na samitu Zapadnog Balkana, najavili ovaj InnovFin garancijski ugovor za srpske kompanije. Crédit AgricoleSrbija je posvećena podršci malim i srednjim preduzećima sa malim i srednjim kapitalom, a ovaj novi sporazum će pomoći banci da obezbedi finansiranje po atraktivnijim uslovima. EIF sa zadovoljstvom povećava svoju podršku malim i srednjim preduzećima i srednjim kapitalima u Srbiji putem ovog novog sporazuma danas.

Carlos de Cordoue, Izvršni direktor CAS-a, istakao je da Crédit Agricole podržava razvoj poslovanja u Srbiji više od jedne decenije, sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća i preduzetnike kao pokretače rasta ekonomije.

"Ovaj novi aranžman koji je potpisan sa EIF-om će nam omogućiti da našim klijentima pružimo još bolje uslove i obezbedimo njihov održivi rast u budućnosti".

Cilj InnovFin SME garancije je da podstakne banke ili druge finansijske institucije da kreditiraju mala i srednja preduzeća (do 499 zaposlenih) kojima je potrebna investicija i / ili operativni kapital za finansiranje istraživačkih, razvojnih i inovativnih aktivnosti, sa finansijskom podrškom EU.

Finansijske institucije su izabrane od strane EIF-a nakon poziva za izražavanje interesa za finansijske posrednike širom Evrope.

pošaljite komentar

Nema komentara