Stepanović: Politički odnosi presudno utiču na ekonomsku saradnju

  • 14.02.2018

  • 09:46

  • Tekst i foto:N1

  • 1 komentar

Glavna i odgovorna urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović izjavila je, govoreći o ekonomskoj saradnji, da su Srbija i Hrvatska upućene jedna na drugu.

"Mi poznajemo tržišta jer smo nekad bili ista zemlja. Jeftinije je, lakše i pametnije da razvijate izvoz i trgovinu sa susedima, ali za to je potrebna politička normalizacija", izjavila je Stepanović gostujući u Novom danu.

Govoreći o susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Zagrebu, Stepanović je rekla da nije mogla da se otme utisku kao da su bili "naterani da budu tu".

"Svaki razgovori su dobri, bolje nego da ih nema. Može biti da je namera međunarodne zajednice da se najzad normalizuju odnosi", ocenjuje ona.

Dodaje da politički odnosi presudno utiču na ekonomsku saradnju.

"Kapital neće da ide tamo gde ima bojazan da nešto može da se dogodi, dolazi samo u stabilno okruženje", kaže ona.

Stepanović ističe da privrednici sarađuju jer je to logika kapitala, a da je zadatak politika da im to ne otežava već naprotiv, da im olakšava.

Prema njenim rečima, pokazalo se da je Srbija otvorenija za hrvatske kompanije.

"Agrokor je recimo kupio nekoliko naših dobrih preduzeća, dok obrnut slučaj nije tako čest. Naši priverednici su se dosta bunili, dok se ovde lakše investiralo", rekla je ona.

Kao glavni problem kad je reč generalno o investicijama Stepanović naglašava to što Srbija mora da plaća stranim investitorima kako bi kompenzovali nepovoljan ambijent.

"Kad bi bilo stabilno za ulaganje, vladavina prava, dolazili bi sami investitori", ocenjuje ona.

Prema njenim rečima, najveći problemi srpske ekonomije su nepoverenje, nedostatak investicija, pre svega domaćih, kao i partijsko zapošljavanje.

pošaljite komentar

1 komentar

  • Zoran M Milinković

    Ja sam Zoran M Milinković iz Zemuna INOVATOR ...Ja posedujem dva registrovana PATENTA 50247 , 52095 .Metalni tipl i alat - vijjak za ugradnju mog a i njihovih metalnih tiplova koi su na bazi unutrašnjeg pokretnog klina ....Ispitivanjem Svetskog tržišta , ispitivanjeem i poređenjem rezultatisu takvi da su najbolji na Svetu u toj klasi metalnih tiplova .Dobitnik sam dve zlatne medalje i drugih ali nemam novca za pokretanje proizvodnje i nisam clan ni jedne stranke a plačam godišnju taksu za održavanje patenata ... 0611732526 . Pozdrav Magazinu Nova Ekonomija